Yaz aylarında sıcak hava dolayısıyla artan ishal riski, hijyen kurallarının önemi ve sıvı alımının hayati önemde olması üzerine uzmanlar uyarıyor. Dr. Ayşe Sokullu'nun verdiği önlemlerle ishal riskini azaltmak mümkün.
Sıcak hava dolayısıyla fazla sıvı alma isteğinin mikrop tehlikesini artırması, besinlerin hızlı şekilde bozulması ve hijyen kurallarına önem verilmemesi gibi sebeplerin sulu dışkılama şikayetlerini artırıyor.
İSTANBUL (İGFA) - İshal sonucu oluşan sıvı kaybı yetişkinlere göre çocukları daha fazla etkiliyor. Çocuklarda meydana gelen ishalin çoğunlukla hastaneye yatışa yol açtığını, yetişkinlerde ise ishal sebebiyle yatışın çok daha düşük bir oranda gerçekleştiğini açıklayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “Bu durum, sıvı kayıplarının çocukları daha fazla etkilemesinden kaynaklanıyor. Çocuklarda yüzde 10’luk bir sıvı kaybı bile sıvı dengesine zarar vererek ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor” dedi.
İshal tedavisinde en önemli noktanın kaybedilen sıvının geri alınması olduğunu belirten Dr. Sokullu, bu konuda ebeveynlerin bilinçli olması gerektiğinin altını çizdi.
Dr. Ayşe Sokullu, ishali önlemek için önerileri ise şöyle sıraladı:
Yaz aylarında çocukları etkileyen ishal, hastaneye yatış riskini artırıyor. Besin hijyeni, sıvı alımı ve kişisel temizliğe dikkat edilerek ishal riski minimize edilebilir. Uzmanlar, ishal durumunda hafif ve sindirimi kolay besinler tüketilmesini öneriyor.