Türkiye İstatistik Kurumu'nun son verilerine göre, Türkiye'de doğum oranları hızla düşmeye devam ediyor. İktisadi krizlerin ve belirsizliklerin etkisiyle doğurganlık hızı her yıl azalırken, gelecek kaygısı toplumun çocuk sahibi olma tercihlerini değiştiriyor. Detaylar için haberimizi okumaya devam edin.
TÜİK’in 2023 yılı doğum verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’de doğurganlık hızı en düşük seviyeye geriledi. Peki Türkiye'de doğum oranlarının düşme sebebi ne? Ekonominin doğum oranlarına etkisi neler?
Gülsüm YILDIRIM / HERKES DUYSUN
BURSA (İGFA) - Türkiye İstatistik Kurumunun geçen sene açıkladığı verilere göre, 2023'te canlı doğan bebek sayısı 958 bin 408 olurken bunların yüzde 51,3'ü erkek, yüzde 48,7'si kız oldu.
2001’DEN BERİ DOĞURGANLIK HIZ KAZANMIYOR
Doğurganlık hızı 2001 yılında 2,38 oranında seyredirken iken bu rakam 2023 yılında 1,51’e geriledi. Nüfusun yenilenme eşiği olan 2,1 olan doğurganlık oranı Türkiye'de 2016'dan bu yana yenilenme düzeyinin altında seyrediyor.
EKONOMİK DURUM DOĞUM ORANLARINI ETKİLİYOR
2001-2002 yıllarında yaşanan ekonomik kriz, doğum oranlarının yüzde 7’lik bir düşüşe neden oldu. Doğum oranlarının azalmasının ana sebeplerinden biri olan gelecek kaygısı, insanların çocuk sahibi olma kararlarını yeniden gözden geçirmelerine ve belki de ileri bir tarihe ötelemelerine sebep oluyor.
2023 verileri bir önceki seneyle karşılaştırıldığındaysa toplam doğum sayısında yüzde 8’e yakın bir düşüş gözlemlendi.
TÜİK'in yayınladığı 2023 yılı doğum verileri, Türkiye'nin doğurganlık oranlarının endişe verici bir şekilde azaldığını gösteriyor. Ekonomik durumun doğum oranları üzerindeki etkisi açık bir şekilde görülmekte. Gelecekte yapılabilecek politika değişikliklerinin Türkiye'nin doğum oranları üzerinde olumlu etkiler yaratabileceği belirtiliyor.