13 Şubat 2025 Perşembe
DOLAR 36.14 ₺
EURO 37.78 ₺
STERLIN 45.25 ₺
G.ALTIN 3,387.34 ₺
BTC 98,037.39 $
ETH 2,698.71 $
BİST 9,779.57

‘Tükenmiş’misiniz? 10 Soruda Test Edin! İşte Tükenmişlik Sendromu Belirtileri ve Korunma Yolları

Sağlık 8
Yayınlama: 11 Şubat 2025 Salı 09:54 Kaynak: İGF Haber Ajansı

Psikiyatri uzmanı Dr. Nagihan Günal, tükenmişlik sendromu hakkında bilgi veriyor. Tükenmişlik sendromu olan kişilerde baş ağrısı, yorgunluk, bitkinlik gibi belirtiler sık görülürken, psikolojik destek alınması önemli. 10 soruluk testle tükenmişlik sendromunu test edebilirsiniz.

‘Tükenmiş’misiniz? 10 Soruda Test Edin! İşte Tükenmişlik Sendromu Belirtileri ve Korunma Yolları
ads

Günlük yaşamın aşırı koşuşturmacasında sıkça karşılaşılan tükenmişlik sendromu hakkında bir uzmandan 10 soruluk test! Psikiyatri uzmanı Dr. Nagihan Günal'ın uyarıları ve korunma yolları için haberimizi okuyun.

Günlük yaşamın aşırı koşuşturmacasında; aşırı iş yükünden ‘hayır’ diyememeye ve sınır koymada güçlük çekmeye, ekonomik zorluklardan mükemmeliyetçi kişilik yapısına dek bir çok faktör kişinin kendini tükenmiş hissetmesine yol açabiliyor.

İSTANBUL (İGFA) - Psikiyatri Uzmanı Dr. Nagihan Günal “Günümüzde yoğun rekabet koşulları ve gelişen teknolojinin de etkisiyle işyerinde ve evde uzun çalışma saatleri, ekonomik sıkıntılar, toplumsal güvenlikle ilgili üzücü haberler ya da sosyal medyada insanların sürekli eğlendiği, mutlu olduğu, tatil yaptığı ütopik yaşamların gerçekliğine dair yanılsamalar gibi çok sayıda etken kişinin fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak yıpranıp kendini tükenmiş hissetmesine neden olabiliyor.

İlk kez 1974 yılında Psikolog Freudenberger tarafından kullanılan tükenmişlik kavramı son 50 yıldır oldukça yaygın bir araştırma konusu olmakla birlikte, günümüz koşullarında görülme sıklığı hızla artmaktadır.

Bireyin normal şartlarda profesyonel yaşamdaki kariyerinden, arkadaşlıklarından veya ailesindeki sosyal etkileşimlerinden aldığı keyfi azaltan, kendini başarısız ve değersiz görmesine neden olan tükenmişlik sendromu tıbbi bir tanı olmasa da ciddi ve mutlaka profesyonel psikolojik destek almayı gerektiren bir sorundur” diyor. 

10 SORUDA ‘TÜKENMİŞLİK’ TESTİ!

Psikiyatri Uzmanı Dr. Nagihan Günal, hazırladığı 10 soruluk testte, yanıtlarınızın 5 ve üzeri  ‘evet’ olmasının, tükenmişlik sendromu yaşadığınız anlamına gelebildiğini belirterek “Tükenmişlik sendromu kendiliğinden geçebilen bir durum değildir, mutlaka psikolojik olarak destek almanız gerekir” diyor.

İŞTE 10 SORU;

Kapana kısılmış gibi hissediyor musunuz?

Çaresiz hissediyor musunuz?

Üzüntülü, kederli ya da depresif hissediyor musunuz?

Umutsuzluk duyuyor musunuz?

Bıkkınlık hissediyor musunuz?

Değersiz ve başarısız biri gibi hissediyor musunuz?

İnsanlar tarafından hayal kırıklığına uğratılmış hissediyor musunuz? 

Fiziksel olarak hastalıklı hissediyor musunuz?

Yorgunluk hissediyor musunuz?

Uyumada zorluk çekiyor musunuz?

BAŞ AĞRISINDAN KALP HASTALIKLARINA!

Tükenmişlik sendromu yaşayanların kendilerini sürekli yorgun hatta bitkin, tükenmiş hissettiklerini belirten Dr. Günal “Baş ağrısı, karın ağrısı, iştahta veya uykuda düzensizlik, duygudurumda değişiklikler, özellikle kaygılı ya da umutsuz hissetme en sık yaşanan belirtileridir.

Kişiler, sosyalleşmeyi ve arkadaşlarına, aile üyelerine ya da iş arkadaşlarına güvenmeyi bırakarak izolasyona yönelebilirler. Hayata karamsar bakıp kendilerini çaresiz hissedebilirler. Tıpkı diğer kronik stres türleri gibi tükenmişlik sendromu da bireyin bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve soğuk algınlığı, grip ya da uykusuzluğa karşı daha duyarlı hale getirebilir. Uzun süre tedavi edilmezse ilerleyerek alkol-madde bağımlılıkları, depresyon, kalp hastalığı ve diyabet gibi ciddi fiziksel veya psikolojik hastalıklara yol açabilir” diyor. 

TÜKENMİŞLİK SENDROMUNDAN KORUNMAK İÇİN ÖNLEMLER!

İş yükünüzü ve sorumluluğunuzu paylaşın, molalar verin.  

Keyif aldığınız aktiviteleri sürdürün, yeni eğlenebileceğiniz aktiviteler bulun. 

Ailenizle ve sevdiklerinizle daha fazla vakit geçirin, sosyal etkileşimleri artırın. 

Mesai saatleri dışında odağınızı işten uzaklaştırın. 

Zorlandığınızda, stres yükünüz arttığında ya da duygusal bir zorlanma yaşıyorsanız yardım istemekten çekinmeyin. 

Beslenme ve uyku rutininizi oluşturun; sağlıklı beslenin, abur-cubur atıştırmalıklardan kaçının ve geceleri mutlaka 6-8 saat uyuyun. 

Haftada 3-4 gün mutlaka egzersiz yapın. 

Sigara ve alkolden uzak durun.

Gerekirse sorunlarınız ilerlemeden psikolojik destek alın. 

Tükenmişlik sendromu, günümüzde yaygınlaşan ve ciddi sonuçlar doğurabilen bir sorundur. Yorgunluk, umutsuzluk, değersiz hissetme gibi belirtilerle kendini gösterir ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Belirtileri fark edenlerin mutlaka profesyonel destek alması önemlidir. Bu durumdan korunmak için iş yükünü paylaşmak, sosyal etkileşimleri artırmak ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını sürdürmek önemlidir.

İlk Yorumu Sen Yaz
code