22 Kasım 2024 Cuma
DOLAR 34.56 ₺
EURO 36.00 ₺
STERLIN 43.32 ₺
G.ALTIN 3,002.50 ₺
BTC 97,863.57 $
ETH 3,318.76 $
BİST 9,549.89

TÜBİTAK Destekli AgroTOD Otomatik Dümenleme Sistemi Tarımı Daha Hassas ve Verimli Hale Getiriyor

Ekonomi 4
Yayınlama: 22 Mart 2024 Cuma 15:10 Kaynak: İGF Haber Ajansı

Türkiye’nin ilk ve yerli otomatik dümenleme sistemi AgroTOD, çiftçilere daha kolay ve hassas tarımın kapılarını açıyor. Son teknoloji AgroTOD, insan hatalarını minimize ederek iş gücü ve zaman tasarrufu sağlarken, aynı zamanda sıra kaybını önleyerek maksimum verim elde edilmesine olanak sağlıyor.

TÜBİTAK Destekli AgroTOD Otomatik Dümenleme Sistemi Tarımı Daha Hassas ve Verimli Hale Getiriyor

TÜBİTAK destekli tek ve yerli otomatik dümenleme sistemi AgroTOD, tarım sektöründe devrim niteliğinde bir adım attı. Çiftçilere daha kolay, daha hassas ve daha verimli tarım yapma imkanı sunan AgroTOD, Türk mühendisler tarafından geliştirilerek Türk çiftçisinin talepleri doğrultusunda şekillendirildi. Sistem, gübre tasarrufu ve çevresel etkilerin azaltılmasına olanak tanıyarak tarım alanında yeni bir dönemi başlattı.

TÜBİTAK destekli ilk ve tek yerli otomatik dümenleme sistemi “AgroTOD” Projesi tamamlandı.

İSTANBUL (İGFA) - Türkiye’nin ilk ve yerli otomatik dümenleme sistemiolan AgroTOD, çiftçiye daha kolay ve daha hassas tarımın kapılarını açtı.

Son teknoloji AgroTOD, insandan kaynaklanan hataların ortadan kalkması için geliştirilmiş akıllı bir sistem olarak öne çıkarken, iş gücü ve zamandan tasarruf sağlayıp, aynı zamanda sıra kaybının önüne geçerek maksimum verim elde edilmesine olanak veriyor.

YÜZDE 20 GÜBRE TASARRUFU SAĞLIYOR

Alaras Telekomünikasyon Genel Müdürü ve Makine Mühendisi Fatih Başoğlu,AgroTOD otomatik dümenlemesisteminin Türkiye’de ilkve tek yerli olduğunun altını çizerek, “Projemiz Türkiye'de tamamen Türk mühendisler tarafından yapıldı.  2021 yılında TÜBİTAK 1507 KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı kapsamında destek aldık ve AR-GE çalışmalarına başladık. Yaklaşık 2 yıl süren AR-GE çalışması sonucunda prototip cihazları ürettik ve Türkiye'nin farklı lokasyonlarında Türk çiftçisi ile beraber test süreçlerini gerçekleştirdik. Bu süreçte Türk çiftçisinin talepleri göz önünde bulundurarak kullanıcı dostu bir ürün haline getirdik. AgroTOD arazi planlaması ve güzergah hatalarını minimuma indirerek besleyici madde kullanımını en verimli hale getirirken, yüzde 12 daha az makine kullanımı ve yüzde 20 gübre tasarrufu sağlıyor” dedi.

VERİMLİLİĞİ ARTIRIRKEN, ÇEVRESEL ETKİYİ AZALTIYOR

Sistemle ilgili detaylı bilgiler de veren Başoğlu, “AgroTOD, GPS ve sensörler yardımı ile traktörün belirli bir rotada veya belirli bir hat üzerinde santimetre hassasiyetinde hareket etmesini ve sıralı ekim yapılmasını sağlıyor. Otomatik dümenleme sistemleri traktörlerin belirlenen bir rota dahilinde 2.5 cm hassasiyet ile kendi kendini yönlendirmesini sağlayarak çiftçilerin tarlada daha etkin bir şekilde çalışmasına olanak tanıyor. Otonom traktörler, hassas tarım tekniklerini uygulamak için daha hassas bir şekilde hareket edebiliyor. Bu, tarlada kullanılan su, gübre ve kimyasal ilaç miktarını optimize etmek için daha iyi kontrol sağlıyor. Bu da verimliliği artırır ve çevresel etkiyi azaltıyor” dedi.

AgroTOD otomatik dümenleme sistemi, Türkiye’nin tarım sektöründe daha akıllı ve verimli bir geleceğe doğru önemli bir adım atıyor. TÜBİTAK destekli bu yerli teknoloji, çiftçilere iş gücünden zaman tasarrufu sağlarken aynı zamanda daha detaylı, hassas ve verimli tarım yapma imkanı sunuyor. AgroTOD, hem çiftçinin kazancını artırırken hem de çevresel etkilerin en aza indirilerek sürdürülebilir tarım uygulamalarına katkıda bulunuyor.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code