13 Ocak 2025 Pazartesi
DOLAR 35.47 ₺
EURO 36.35 ₺
STERLIN 43.20 ₺
G.ALTIN 3,064.70 ₺
BTC 94,363.25 $
ETH 3,280.84 $
BİST 9,910.61

Tüberküloz Tehlikesi Devam Ediyor! Türkiye'de 15 Bin Vaka Bulunuyor

Sağlık 17
Yayınlama: 12 Ocak 2025 Pazar 18:23 Kaynak: İGF Haber Ajansı

Tüberkülozun, genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlatan Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, Türkiye'de yaklaşık 15 bin vakanın bulunduğunu, bunların 2 bininin ise çocuk olduğunu vurguladı. Verem hastalığının belirtileri, bulaşma yolları ve klinik bulguları hakkında detaylı bilgi veren Prof. Dr. Atamer, tüberkülozun ciddi bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

Tüberküloz Tehlikesi Devam Ediyor! Türkiye'de 15 Bin Vaka Bulunuyor

Türkiye'de Verem Hastalığı Endişesi! Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer'den şok eden açıklamalar geldi. Türkiye'de 15 bin vakanın saptandığı tüberküloz tehdidi her geçen gün artıyor. Detaylar haberimizde!

Tüberkülozun, genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlatan Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, Türkiye'de yaklaşık 15 bin vakanın bulunduğunu, bunların 2 bininin ise çocuk olduğunu söyledi.

İSTANBUL (İGFA) - Dünyada yaklaşık 8 milyon kişi etkileyen tüberkülozun, yılda yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne neden olduğuna dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı  Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Ülkemizde ise yaklaşık 15 bin civarında vaka bulunuyor. Bunların da yaklaşık 2 bin kadarını çocuklar oluşturuyor.” dedi.

Verem hastalığı ve belirtileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Aytaç Atamer,  veremin, diğer adıyla tüberkülozun ‘Mycobacterium tuberculosis’ adı verilen bir bakterinin neden olduğu ve genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu anımsatarak, “Solunum yoluyla hasta bireylerin öksürme, hapşırma veya konuşma sırasında yaydığı damlacıklara bulaşır. Bu nedenle verem hastalığı özellikle sosyoekonomik düzeyi düşük olan kişilerde daha sık görülür ve ekonomik şartlarla beraber verem sıklığı da artar.” dedi.

Verem hastalığının klinik bulgularından bahseden Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Halsizlik, yorgunluk, terlemeler, özellikle iki haftayı aşan süredeki öksürük şikayetleri, bazen kanlı öksürük ve balgam gibi şikayetleri olan kişilerde akla ilk olarak verem gelir. Özellikle geri kalmış ülkelerde ve göçmenlerin olduğu yerlerde daha fazla tüberküloz vakasına rastlanır. Bu nedenle uzun süren, iki haftayı geçen öksürüğü olanların, öksürükte kan tükürenlerin, göğüs ağrısı olanların, yüksek ateş, titreme ve terlemesi olan kişilerin, gece terlemeleri, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, ses kısıklığı ve lenf bezlerinde şişkinlik olan kişilerin tüberküloz yönünden araştırılması gerekir.” diye konuştu.

Tüberkülozu önlemek için ise BCG aşısı uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Aytaç Atamer, aşının yaklaşık yüzde 80 koruyuculuğu olduğunu belirterek, "Yaklaşık olarak iki ayını doldurmuş olan bebeklere BCG aşısı yapılması gerekir.” dedi.

Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, tüberkülozun hala önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekerek, tüberkülozun erken teşhis edilmesinin önemini vurguladı. Verem hastalığının semptomlarına dikkat ederek, hastalığı ciddi komplikasyonlardan korunmak için erken müdahale önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, BCG aşısının önemine de değinen Prof. Dr. Atamer, bu aşının etkili bir koruyucu tedbir olduğunu ve bebeklere uygulanması gerektiğini söyledi.

İlk Yorumu Sen Yaz
code