2 Şubat 2025 Pazar
DOLAR 35.86 ₺
EURO 37.25 ₺
STERLIN 44.53 ₺
G.ALTIN 3,225.97 ₺
BTC 100,708.55 $
ETH 3,132.19 $
BİST 10,004.38

Menopozda Sağlık Sorunları ve Önlemler: Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin'den Önemli Açıklamalar

Sağlık 13
Yayınlama: 2 Şubat 2025 Pazar 16:16 Kaynak: İGF Haber Ajansı

Menopoz, kadınların hayatında doğal bir süreç olup ortalama 45-52 yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, menopozun vazomotor, psikolojik semptomlar, osteoporoz ve demans gibi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

Menopozda Sağlık Sorunları ve Önlemler: Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin'den Önemli Açıklamalar

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, menopoz dönemindeki kadınların karşılaşabileceği sağlık sorunları ve alınması gereken önlemler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Menopozun kadınların yaşamlarını nasıl etkilediğini ve önemli sağlık risklerini vurgulayan Prof. Dr. Ertekin, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının önemini vurguladı.

Menopozun oluşma yaşının Türkiye'de ortalama 45-52 arasında olduğunu kaydeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, birçok kadın vazomotor, psikolojik ve ürogenital semptomlar, osteoporoz ve demans gibi sağlık sorunları yaşayabildiğini söyledi.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, menopoz dönemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Menopozun, tüm kadınların hayatında meydana gelen doğal bir süreç olduğunu ifade eden Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, menopozun over/yumurtalık fonksiyonlarının azalmasına bağlı olarak östrojen ve progesteron azalması sonucu adet kanamalarının bir yıl veya daha uzun süreli durması ve doğurganlığın sonlanması şeklinde ortaya çıktığını belirterek, "Menopozun oluşma yaşı ülkemizde ortalama 45-52 arasındadır. Menopoz dönemi her kadın için farklı şekilde algılanmaktadır, bazı kadınlarda yaşam konforunda anlamlı değişiklikler olurken bazılarında olmamaktadır. Östrojendeki düşüş sadece üreme organlarını değil diğer vücut sistemlerini de etkilemektedir. Bu dönemde, overlerdeki fonksiyon kaybı sonucu, biyolojik, fiziksel ve psikolojik değişiklikler meydana gelmektedir, birçok kadın vazomotor, psikolojik ve ürogenital semptomlar, kardiyovasküler hastalıklar, osteoporoz ve demans gibi sağlık sorunları yaşayabilmekte ve bu durum kadınların yaşam kalitelerini ve günlük aktivitelerini olumsuz olarak etkileyebilmektedir.” dedi.

Özellikle bu dönemdeki sıcak basması, uyku sorunları, depresyon, cinsel disfonksiyon gibi semptomların kadın sağlığını biyolojik, psikolojik ve sosyal yönden olumsuz etkileyebildiğini kaydeden Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, “Bu dönemde yaşanan sıkıntılar birçok faktörden etkilenebildiği gibi sağlıklı yaşam davranışları olumlu sonuçlara sebep olabilmektedir" dedi. 

OSTEOPOROZ MENOPOZDAKİ KADINLARDA SIKLIKLA GÖRÜLÜYOR

Osteoporozun da menopoz dönemindeki kadınlarda sık görülebilen bir kemik hastalığı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, şunları kaydetti:

“Son yıllarda ülkemizde yaşlı nüfustaki artışa paralel olarak osteoporoz sıklığı da giderek artmakta ve menopoz sonrası her üç kadından birinde görülmektedir. Kemik kütlesi kaybı oranı kadınlar arasında değişiktir, ancak menopoz sonrası kemik kütlesinin yaklaşık yüzde 30'u kaybedilir. Osteoporoz tüm vücut kemiklerini etkilemekte ve kırık oluşana kadar hiçbir belirti veya semptom göstermeyebilmektedir bu sebeple menopozdaki kadınlarda osteoporoz açısından risk değerlendirmesi yapılmalıdır. Kemik mineral yoğunluğu (KMY) değerlendirmesi, osteoporoz teşhisi için altın standarttır. İlaç tedavisi ve KMY taraması önemli olsa da diyet, yaşam tarzı ve düşme önleme müdahalelerinin uygun yönetimi ile osteoporoz ve buna bağlı kırık riski önlenebilir. Osteoporoz ve korunma önlemleri konusunda farkındalık ve bilgi birikiminin artırılması önemlidir.”

KADINLAR YAŞLANDIKÇA KALP HASTALIĞI RİSKİ NE OLUYOR?

Kalp hastalıklarının hem kadınlarda hem de erkeklerde en sık morbidite ve mortalite nedeni olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, “Genç yaşlarda erkekler kalp hastalıkları açısından daha yüksek risk altındayken, kadınlar yaşlandıkça kalp hastalığı riski erkeklerinkine yaklaşmaktadır. Menopozal dönemde kardiyovasküler mortalite ve morbiditeyi azaltmada yaşam tarzı önlemleri ihtiyaç duyulan önceliklerdendir. Sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, kilo kontrolü, sigarayı bırakma ve alkol tüketimini azaltma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının desteklenmesi, postmenopozal dönemdeki kadınlara yönelik olarak planlanacak önemli girişimlerindendir.” diye konuştu.

Menopoz döneminin geniş etkileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, östrojen ve progesteron azalması sonucu ortaya çıkan vazomotor, psikolojik ve ürogenital semptomlar ile kardiyovasküler hastalıkların önemine dikkat çekti. Osteoporoz ve kalp hastalıklarının menopoz sonrası risklerine karşı alınabilecek tedbirler hakkında detaylı bilgi veren Ertekin, kadınların sağlıklı yaşamını destekleyen önerilerde bulundu.

İlk Yorumu Sen Yaz
code