23 Kasım 2024 Cumartesi
DOLAR 34.55 ₺
EURO 36.01 ₺
STERLIN 43.35 ₺
G.ALTIN 3,006.41 ₺
BTC 97,890.48 $
ETH 3,319.67 $
BİST 9,549.89

MEB'den LGS Tercih Sürecinde Ebeveynlere Özel Kılavuz Yayımlandı

Eğitim 8
Yayınlama: 27 Haziran 2024 Perşembe 17:38 Kaynak: İGF Haber Ajansı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sonuçlarının ardından, Ortaokul 8. sınıf öğrencilerine yönelik tercih sürecinde ailelere destek olacak 'Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu' yayınlandı. Kılavuzda, lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirmelere ilişkin detaylı bilgiler yer alıyor.

MEB'den LGS Tercih Sürecinde Ebeveynlere Özel Kılavuz Yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki tercih sürecinde velilere rehberlik etmek amacıyla özel bir kılavuz yayımladı. Öğrencilerin gelecekleri için önemli bir adım olan tercih sürecinde aileler, MEB'in hazırladığı 'Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu' ile içerikli bilgilere ulaşabilecek.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavın ardından başlayacak tercih sürecinde bu yıl ilk kez ailelere kapsamlı bilgi verilmesi amacıyla "Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu" hazırlandı.

ANKARA (İGFA) -  Ortaokul 8. sınıfta eğitim gören 1 milyon 38 bin 192 öğrenciye yönelik 2 Haziran'da düzenlenen LGS kapsamındaki merkezî sınav sonuçları, yarın açıklanacak. Öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, LGS tercih sürecindeki hazırlıklara bir yenisini daha ekleyerek, ailelere kapsamlı bilgi verilmesi amacıyla "Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu"nu internet sitesinden yayımladı.

Kılavuza, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinden ulaşılabilecek.

Kılavuzda, tercih süreci, lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirmelere ilişkin bilgiler ile sıkça sorulan sorular ve öneriler gibi detaylı konu başlıkları yer alıyor. Aynı zamanda tercih kontrol listesi, okul türleri ve yerleştirme detaylarına da kılavuzdan ulaşılabiliyor.

Fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi, güzel sanatlar lisesi, spor lisesi gibi okul türlerine ilişkin kapsamlı bilgilerin bulunduğu kılavuzda, tercih kontrol listesine de yer verildi.

Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayımlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlayacak. Sınava girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirmeyle tercih yapabilecek. Liselere yerleştirmeler; yerel yerleştirme, merkezî yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme olmak üzere üç şekilde yapılacak.
 
Yerel yerleştirmede öğrenciler ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık kriterleri dikkate alınarak kayıt alanlarında bulunan farklı türdeki okullardan en fazla 5 tercih yapacak. Yerel yerleştirmelerden en az bir okul tercih edilmesi zorunlu olacak. Yerel yerleştirme ekranında yeşil renk, "kayıt alanında" öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanında yer alan okulları; mavi renk, "komşu kayıt alanında" öğrenci için ikamet adresine göre komşu kayıt alanında yer alan okulları; kırmızı renk "diğer" ise öğrenci için bunların dışında kalan okulları belirtiyor olacak.
 
Öğrenciler, ilk olarak "yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar" ekranından tercih yapacak. Yerel yerleştirme tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek şartıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercihinde bulunabilecek.
 
Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.

Merkezî yerleştirmede, merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanları ve puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak. LGS puanıyla öğrenci alan Türkiye genelindeki okullar tercih edilebilecek. Pansiyonlu okullar için tercih yapmak ise isteğe bağlı olacak.

"Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu"na ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Kılavuzda yer alan detaylı bilgiler sayesinde aileler, çocuklarının eğitim hayatında doğru tercihler yapmalarına destek olacak. Tercih sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiği, farklı lise türleri arasındaki farklar ve yerleştirmelerle ilgili kapsamlı bilgiler kılavuzda bulunuyor. MEB'in sunduğu bu rehberlik dökümanı, ailelere büyük kolaylık sağlayacak.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code