DOLAR 34.30 ₺
EURO 36.99 ₺
STERLIN 44.41 ₺
G.ALTIN 3,012.25 ₺
BTC 67,681.46 $
ETH 2,493.03 $
BİST 8,908.47

KGK, TMMOB’un ilan kararına sert tepki gösterdi

Gündem 4
Yayınlama: 16 Ağustos 2024 Cuma 11:12 Kaynak: İGF Haber Ajansı

Küresel Gazeteciler Konseyi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) ilan ve duyuru kararına sert tepki gösterdi. KGK Genel Başkanı Mehmet Ali DİM, yerel basına verilen zararın altını çizerek, kurulan düzenlemenin vatandaşın bilgiye erişimini engellediğini belirtti.

KGK, TMMOB’un ilan kararına sert tepki gösterdi

Küresel Gazeteciler Konseyi, TMMOB’un ilan düzenlemesine karşı sert bir duruş sergiledi. KGK Genel Başkanı Mehmet Ali DİM, basının özgürlüğüne yapılan müdahalenin yerel basını tehdit ettiğini vurgulayarak, vatandaşın bilgiye erişim hakkının engellendiğine dikkat çekti. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin ilan ve duyurularının gazeteler yerine dijital platformlarda yapılmasına ilişkin yapılan düzenleme, basının geleceğini tehdit ediyor. Kararın geri çekilmesi için yetkililerin harekete geçmesi gerektiği belirtiliyor.

Küresel Gazeteciler Konseyi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) ilan ve duyuru kararına tepki gösterdi.

ANKARA (İGFA) - Yerel Basına bir darbenin TMMOB’dan geldiğini vurgulayan KGK Genel Başkanı Mehmet Ali DİM, birbirinin peşi sıra alınan kararlar “Bu kararlar gazetelere kepenk kapattırıyor” dedi.
 

“KARAR VATANDAŞIN BİLGİYE ERİŞİMİNİ ENGELİYOR”
“Hükümetimizin Tasarruf tedbirleri kapsamında özellikle yerel basınımız için hayati önem taşıyan ilan ve duyurulara getirilen kısıtlamalara bir yenisi daha eklenmiştir. Bu kez Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin, ilan ve duyurularının gazeteler yerine, kendi kurumsal internet sitesi üzerinden yapılmasını öngören düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanmış bu karar ile özellikle yerel basınımıza bir darbede daha vurulmuştur.
Devlet kurumlarımız, Belediyelerimiz ve Kamu Kuruluşu statüsündeki meslek örgütlerinin tasarruf edeceği onlarca başlık varken özellikle ilan ve duyurularda kısıtlamalar tercih edilmektedir.
İlan ve duyuruları kapsayan tasarruf kararları, ilgili kurumlara ciddi katkı sunmazken basınımızın nefes borusunu sıkmakta ve halkın bilgiye erişimini kısıtlayacak sonuçlar doğurmaktadır.
Yetkilileri ivedilikle bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz.”
 

TMMOB YÖNETMELİĞİ RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ana Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, 15 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni düzenleme, TMMOB’un ilan ve duyurularının gazeteler yerine, birliğin ilan yerleri ve kurumsal internet sitesi üzerinden yapılmasını öngörüyor. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin aldığı ilan kararı, basın sektöründe endişe yarattı. KGK, TMMOB’un gazetelere verilen ilan ve duyuruları kısıtlama kararına karşı çıkarak, basının özgürlüğüne yapılan müdahaleyi eleştirdi. Özellikle yerel basın için hayati önem taşıyan ilan ve duyuruların basın özgürlüğünü tehlikeye attığı belirtilirken, bu konuda alınan kararların basının nefes borusunu sıktığı ve halkın bilgiye erişimini kısıtladığı ifade ediliyor. TMMOB’un düzenlemesi, basının geleceği ve yayıncılık anlayışını olumsuz etkileyebilecek nitelikte.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code