DOLAR 34.09 ₺
EURO 38.06 ₺
STERLIN 45.38 ₺
G.ALTIN 2,837.57 ₺
BTC 61,807.33 $
ETH 2,384.33 $
BİST 9,975.61

Kayseri İhracatında Şaşırtıcı Yükseliş: Şubat Ayında Yüzde 17,7 Artış

Ekonomi 4
Yayınlama: 30 Mart 2024 Cumartesi 09:29 Kaynak: İGF Haber Ajansı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kayseri’nin şubat ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,7 oranında artarak, 314 milyon 61 bin dolar olarak gerçekleşti. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, ihracattaki bu yükselişin sevindirici olduğunu belirterek, mobilya, kablo ve elektrikli ev aletlerinin en çok ihracat yapılan kalemler arasında bulunduğunu söyledi.

Kayseri İhracatında Şaşırtıcı Yükseliş: Şubat Ayında Yüzde 17,7 Artış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kayseri’nin şubat ayı ihracatında büyük bir sıçrama yaşandı. Mobilya, kablo ve elektrikli ev aletleri öne çıkarken, Avrupa ve Amerika pazarlarındaki durgunluğa rağmen Kayseri ihracatında ciddi bir artışı başardı. Şehrin kilogram başı ihracat fiyatı Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu belirtilirken, ihracatçılara ve çalışanlara teşekkür edilerek, başarıların devamının dileyen Başkan Büyüksimitci, gelecek için olumlu beklentilerini paylaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kayseri’nin şubat ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,7 oranında artarak, 314 milyon 61 bin dolar olarak gerçekleşti.

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
TÜİK şubat ayı ihracat verilerini değerlendiren Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Şubat ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,7 oranında artarak, 314 milyon 61 bin dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre baktığımızda da yüzde 9,22 oranında bir artış olduğunu görüyoruz ki bu da bizim açımızdan sevindirici bir durum. Son 12 aylık ihracatımızın ise 3 milyar 680 milyon 569 bin dolar olduğunu görmekteyiz” dedi.

2024 yılı şubat ayında en çok ihracat yapılan sektörleri ve ülkeleri de açıklayan Büyüksimitci, “Mobilya ihracat kalemlerimiz arasında ilk sıradaki yerini koruyor. Ardından kablo ve elektrikli ev aletleri geliyor. En çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında ise Irak, daha sonra Almanya ve ABD var” diye konuştu.   

Başkan Büyüksimitci, “2022 yılının ortalarından beri Avrupa ve Amerika pazarlarında yaşanan durgunluktan dolayı ihracat artış hızımızda yavaşlama devam ediyordu. Özellikle ihracatın yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştirdiğimiz Avrupa pazarı bizi çok ciddi etkiledi. Dolayısı ile geçen yıl istediğimiz rakamları yakalayamadık ama bu sene çok şükür iyi başladık. Bu ay hem aylık, hem yıllık bazda artış yakalamış olmamız sevindirici bir durum. İthalatın ihracatı karşılama oranına baktığımızda Kayseri olarak çok iyi durumdayız.

Yine şehrimizin kilogram başı ihracat fiyatı Türkiye ortalamasının hayli üzerinde. Dünya piyasalarında yaşanacak olumlu gelişmeler bizim de ihracat rakamlarımıza pozitif yansıyacaktır. Hep birlikte bu rakamları çok daha yukarılara taşıma gayreti içinde olacağız. Nihayetinde bu ülkenin yükünü sanayici ve işadamları olarak bizler kaldıracağız. Şehrimizin ihracatına katkı sunan tüm üyelerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kayseri İhracatında yaşanan yüzde 17,7'lik artış, şehrin ekonomisindeki ivme ve güveni artırarak gelecek hedefler için umut verici bir adım oldu. Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci'nin değerlendirmelerine göre, mobilya, kablo ve elektrikli ev aletleri sektörlerindeki ihracat performansı göz kamaştırıyor. Avrupa ve Amerika pazarlarındaki zorluklara rağmen, Kayseri'nin istikrarlı ihracat artışı, ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunmayı sürdüreceğe benziyor.

BENZER HABER