22 Kasım 2024 Cuma
DOLAR 34.56 ₺
EURO 36.08 ₺
STERLIN 43.31 ₺
G.ALTIN 2,990.38 ₺
BTC 97,860.46 $
ETH 3,318.65 $
BİST 9,499.14

Haydarpaşa Garı'nda Tarih ve Restorasyon Çalışmaları Hızla İlerliyor

Gündem 18
Yayınlama: 3 Temmuz 2024 Çarşamba 16:47 Kaynak: İGF Haber Ajansı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Haydarpaşa Garı'ndaki restorasyon çalışmalarını inceleyerek, Arkeolojik ve Endüstriyel Miras Parkı Projesi'nde gelinen son noktayı açıkladı. Haydarpaşa Garı'nın tarihçesi ve restorasyon süreci hakkında detaylı bilgiler verdi.

Haydarpaşa Garı'nda Tarih ve Restorasyon Çalışmaları Hızla İlerliyor

İstanbul'un simgelerinden biri olan Haydarpaşa Garı, tarihi ve kültürel mirasının yeniden gün yüzüne çıkacağı önemli bir restorasyon sürecinden geçiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun incelemeleri ve açıklamaları, garın eski ihtişamını tekrar kazanmasını heyecanla bekleyenleri sevindirdi. Haydarpaşa Garı'nın tarihi dokusu ve geleceği hakkında merak edilen her detay bu çalışmalarla aydınlanacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Haydarpaşa Garı'nda devam restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek, Arkeolojik ve Endüstriyel Miras Parkı Projesi'nde gelinen son nokta hakkında açıklamalarda bulundu.

İSTANBUL (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Haydarpaşa Garı’ndaki restorasyon çalışmalarını ve tasarım konseptiyle Türkiye ve dünyada bir ilk olacak “Arkeolojik ve Endüstriyel Miras Parkı Projesi”ndeki son çalışmaları yerinde inceledi.

Haydarpaşa Gar Binasının, Sultan 2. Abdülhamid'in emriyle 116 yıl önce açıldığını anımsatan Bakan Uraloğlu, “30 Mayıs 1906'da yapımına başlanarak yaklaşık iki yıl gibi bir sürede inşa edilip 19 Mayıs 1908 'de tamamlandı. O günden itibaren de İstanbul'un en muhteşem sembol yapılarından birine dönüştü. Ama maalesef 28 Kasım 2010'da çıkan yangından dolayı Haydarpaşa Garı'mızın çatısı çökmüş, dördüncü katı tamamen kullanılmaz hale gelerek yapı büyük zarar görmüştü. Bu üzücü olayın sonrasında ise hızla Devlet Demiryolu Genel Müdürlüğümüz eliyle tarihi dokuya da zarar vermemek adına titizlikle yürüttüğümüz restorasyon çalışmalarına başladık.” diye konuştu.

Restorasyon çalışmalarını iki etap halinde sürdürdüklerini kaydeden Bakan Uraloğlu, Birinci etapta hasarın en çok olduğu tarihi garın çatı restorasyonuna başladıklarını ve 3 yıl içinde aslına uygun şekilde tamamladıklarını söyledi.

Bakan Uraloğlu, “İki kuleden oluşan çatı binası için 11 adet çelik çatı makasını orijinaline uygun olarak yeniden imal ederek eski haline kavuşturduklarını belirterek, " Zarar gören eski çelik makaslarla, tuğla duvarlar ve çatı ahşap malzemeleri de onararak koruma altına aldık. Çatı ahşaplarını yeniledik, ahşap üzerine arduvaz taşları ile özgün formuna uygun çatı kaplamaları yaptık. Kulelerin onarımlarını da gerçekleştirdik. Şimdi müthiş ve benzersiz mimari formuna uygun restorasyon çalışmaları tamamlanan çatı katı, mekanik ve elektrik tesisatı ardından yükseltilmiş döşemenin de yapılmasıyla yeni görünümüne kavuşacak." dedi.

Zeminde yapılan tespit çalışmaları sonucu zemin iyileştirme çalışmalarını tamamladıklarını ve olası bir büyük depreme yönelik yapısal güçlendirme imalatlarını gerçekleştirdiklerinin altını çizen Bakan Uraloğlu, Tarihi Haydarpaşa Garı’nın simgesi olan ve yangında motoru ve diğer mekanizmaları zarar gören saatin bakımının yapılarak yerine takıldığını söyledi.

Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünün Haydarpaşa Garı alanındaki demiryolu altyapısının atıl kalmaması için burada bir bakım alanı oluşturmayı talep ettiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, burada başlatılan yapım çalışmalarında da tarihi Kalkedon şehrine ait olduğu düşünülen yapıların çıktığını kaydetti.

Bakan Uraloğlu, "“İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından peron araları ve çevresinde yapılan kazılarda Osmanlı, Roma, erken ve geç Bizans dönemi yapı temellerine rastlandı. Elbette insanlığın ortak mirası bu tarihi kültür değerlerine karşı kayıtsız kalamazdık.  Kazılarda ortaya çıkarılan buluntuların yaygınlığı, tarihi ve kültürel önemi ve alanın önemli demiryolu miras kimliğini göz önüne alarak, arkeolojik buluntulara zarar vermeden ve alanın tarihi kimliğinin korunmasını sağlayacak şekilde hat ve peron yerleşimini revize ettik.  Alanın tarihi ve kültürel miras kimliğinin korunması, ortaya çıkarılan arkeolojik kalıntılar ile mevcut tarihi binaların restorasyonu ve bunların sergilenmesini içeren “Arkeolojik ve Endüstriyel Miras Parkı Projesi”ni hayata geçirdik”" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun liderliğinde yürütülen restorasyon çalışmaları, Haydarpaşa Garı'nın eski günlerine kavuşması için büyük bir adım olacak. Tarihi ve kültürel mirasın korunması adına yapılan titiz çalışmalar, gelecek nesillere miras bırakılacak önemli bir değeri koruma altına alacak. Arkeolojik ve Endüstriyel Miras Parkı Projesi de bu kapsamlı çalışmanın bir parçası olarak heybetli tarihi yapıyı ziyaret edenleri etkileyecek detaylarla dolu olacak. Haydarpaşa Garı'nın geleceği için atılan her adım, İstanbul'un tarihi dokusunu koruma ve gelecek kuşaklara aktarma yolunda önemli bir rol oynayacak.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code