DOLAR 34.37 ₺
EURO 36.91 ₺
STERLIN 44.46 ₺
G.ALTIN 2,948.32 ₺
BTC 76,758.47 $
ETH 3,115.85 $
BİST 9,184.82

Dr. Ahmet Adiller açıkladı: Siyanür sızıntıları halk sağlığını tehlikeye mi atıyor?

Gündem 4
Yayınlama: 31 Mart 2024 Pazar 11:11 Kaynak: İGF Haber Ajansı

Üsküdar Üniversitesi Çevre Sağlığı Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, siyanür sızıntılarının halk sağlığını ve çevreyi nasıl etkilediğini detaylı bir şekilde açıkladı. Siyanürün toprağa ve suya karışması sonucunda ortaya çıkan zararlar ve dolaylı etkileri üzerinde durdu.

Dr. Ahmet Adiller açıkladı: Siyanür sızıntıları halk sağlığını tehlikeye mi atıyor?

Üsküdar Üniversitesi'nin Çevre Sağlığı Program Başkanı Dr. Ahmet Adiller, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Siyanür sızıntılarının ne gibi tehlikeler oluşturduğu merak konusu oldu. Dr. Adiller, siyanürün çevreye verdiği zararları detaylı bir şekilde aktardı.

Dr. Ahmet Adiller, siyanür sızıntılarının çevreyi ve halk sağlığını tehdit eder mi sorusuna açıklık getirdi.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi Çevre Sağlığı Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, Erzincan İliç’te altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının ardından bölgede yaşanan sızıntısı şüphesi nedeniyle siyanür ve siyanürün olası zararları tartışmaya başlandı. Bunun üzerine Dr. Adiller, toprağa ve suya karışması konusunu değerlendirdi.

Siyanürün hızla etki eden ve potansiyel olarak ölümcül etki yaratabilecek bir kimyasal olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, “Siyanür son derece tehlikeli bir bileşiktir ve çevreye salınması durumunda önemli çevresel etkilere ve halk sağlığı risklerine yol açabilir. Siyanürün uzun süreli kullanımlarında toprağa, suya hatta havaya bile karışması söz konusu olabilir. Siyanür sızıntıları toplu balık ölümlerinden, içme suyu kaynaklarının kirlenmesine ve hatta tarım arazilerinin zarar görmesine neden olur. Bazı kaynaklar, siyanürün nispeten güvenli olduğunu, çünkü dökülse bile yüzey suyunda hızla parçalandığını iddia etmektedir. Ancak siyanürün parçalandığı bileşikler de zararlı olabilir.” dedi.

SİYANÜRÜN DOLAYLI ETKİLERİ NELER?

“Toprakta bulunan siyanür, yağışlarla birlikte çözünerek yeraltı ve yüzeysel sulara geçebilir. Bu suda çözünmeyle birlikte dereler ve nehirlerle akarsu havzası boyunca taşınabilir. Ayrıca yeraltı suyuna sızan siyanür yeraltı suyunun bağlantılı bulunduğu havza boyunca da taşınabilir.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeraltı suyuna siyanür sızıntısı uzun süre devam edebilir ve içme suyu kaynaklarını kirletebilir. Siyanürle kirlenmiş yeraltı suyu, bağlantılı olduğu komşu akarsuları da kirletebilir. Siyanürün doğrudan etkilerinin yanında bir de dolaylı etkileri bulunmaktadır. Siyanür öncellikle toprak bünyesine girdiğinde toprak içerisinde dengede bulunan pek çok minerali reaksiyona girecek hale getirebilir. Bu maddeler arasından Arsenik gibi oldukça toksik ve kanserojen özellikli maddeler de yer alıyor.  Siyanür doğada kolay parçalansa da bu maddeler doğada kısa sürede parçalanmaz ve çevrenin unsurları arasında taşınabilir. Özellikle tarım arazilerine ve otlak alanlara taşınması bu maddelerin besinlere geçmesine ve etki derecesini arttırmasına sebep olur.”

Siyanür, toprağı ve suyu kirlenerek halk sağlığını tehdit edebilecek önemli bir kimyasal maddedir. Dr. Adiller'e göre, siyanür sızıntıları toplu balık ölümlerine, içme suyu kirliliğine ve tarım arazilerinin zarar görmesine neden olabilir. Siyanürün dolaylı etkileri arasında Arsenik gibi toksik maddelerin etkisinin artması da bulunmaktadır.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code