DOLAR 34.11 ₺
EURO 38.11 ₺
STERLIN 45.39 ₺
G.ALTIN 2,859.13 ₺
BTC 62,983.91 $
ETH 2,452.43 $
BİST 9,964.58

Bursa'nın Osmanlı evleri yıkılmaya terk ediliyor

GündemYerelBursa 11
Yayınlama: 10 Temmuz 2024 Çarşamba 17:38 Kaynak: İGF Haber Ajansı

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde bulunan Kavaklı, Molla Gürani, Tophane ve Alaaddin Bey gibi mahallelerdeki birçok tarihi Osmanlı evi, bakımsızlık nedeniyle yıkılma riskiyle karşı karşıya. Ev sahipleri ve vatandaşlar aslına uygun restore edilmesi gereken evlerin ekonomik sebeplerden dolayı bakımsız kaldığını belirtirken, devletin mülk sahiplerine yardım etmesi talep ediliyor.

Bursa'nın Osmanlı evleri yıkılmaya terk ediliyor

Bursa'nın Osmanlı mirasının yıkılma tehlikesi altında olduğu ortaya çıktı. Osmangazi ilçesindeki tarihi Kavaklı, Molla Gürani, Tophane ve Alaaddin Bey mahallelerinde bulunan Osmanlı evleri, bakımsızlık nedeniyle büyük risk altında. Vatandaşlar, tarihi eserlerin korunması için devlet desteği bekliyor.

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan birçok tarihi Osmanlı evi, bakımsızlık dolayısıyla yıkılma riskiyle karşı karşıya.

BURSA (İGFA) - Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan Kavaklı, Molla Gürani, Tophane ve Alaaddin Bey gibi birçok mahallede bulunan tarihi Osmanlı evleri, uzun süredir bakımsızlık dolayısıyla karşı karşıya.

Tarihi Eserler Kanunu’na göre aslına uygun restore ettirilmesi gereken birçok ev, ekonomik yetersizlikler sebebiyle bakımsız kalıyor.

Ev sahipleri ve vatandaşlar evlerin yıkılmasından endişe ederken Bursalı vatandaşlar, Bursa’nın önemli mimari ve tarihi mirasını oluşturan Osmanlı evlerinin, belediyeler ve Kültür ve Turizm Bakanlığının da desteğiyle yeniden restore edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Ekonomik zorluklar sebebiyle sahipleri tarafından restore edilmeyen tarihi evlerin aslına uygun olarak restore edilebilmesi için devlet kurumlarının mülk sahiplerine kolaylık sağlaması gerektiğini kaydeden vatandaşlar, söz konusu yapıların yıkılma riskinden endişe ediyor.

Bursa'da birçok tarihi Osmanlı evinin yıkım tehdidi altında olduğu belirtiliyor. Tarihi Eserler Kanunu'na göre restore edilmesi gereken ancak ekonomik sebeplerden dolayı bakımsız kalan evler, yerel halkın ve vatandaşların endişesine neden oluyor. Bursa'nın önemli mimari mirası olan bu evlerin korunması ve restore edilmesi için belediyeler ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın aktif rol alması gerektiği vurgulanıyor. Ekonomik zorluklar sebebiyle sahipleri tarafından restore edilmeyen evlerin aslına uygun bir şekilde korunması için devlet kurumlarının destek vermesi gerektiği dile getiriliyor. Bursa'nın tarihi kimliğini oluşturan bu yapıların korunarak gelecek nesillere aktarılması için acil önlemler alınması gerektiği belirtiliyor.

BENZER HABER