23 Kasım 2024 Cumartesi
DOLAR 34.55 ₺
EURO 36.01 ₺
STERLIN 43.35 ₺
G.ALTIN 3,006.41 ₺
BTC 97,890.48 $
ETH 3,319.67 $
BİST 9,549.89

Baş Dönmesi: Hastalık Değil, Bir Belirtidir!

Yaşam 6
Yayınlama: 17 Nisan 2024 Çarşamba 17:39 Kaynak: İGF Haber Ajansı

Baş dönmesi, Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi tarafından açıklanan bir belirti olduğunu vurguluyor. Beyinden gelen baş dönmeleri, kulaktan gelen baş dönmeleri ve diğer hastalıklardan gelen baş dönmeleri bu belirtiyi tetikleyebilir.

Baş Dönmesi: Hastalık Değil, Bir Belirtidir!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, baş dönmesinin gerçek ve yanıltıcı hallerini açıklıyor. Hastaların denge bozukluğu veya sabit bakışta dünya dönüyormuş gibi hissettiği baş dönmesi, aslında bir belirti olabilir. Rahimi, tedavi sürecinde yapılacak testlerin önemine de vurgu yapıyor.

“Baş dönmesi hastalık değil, bir belirtidir” diyen Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, kulaktan gelen baş dönmeleri, beyinden gelen baş dönmeleri ve diğer hastalıklardan gelen baş dönmelerinin bu belirtiye sebep olabildiğini söyledi.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, Dünya Vertigo Farkındalık Haftası kapsamında baş dönmesi hakkında bilgi verdi.

Hastaların genellikle ‘Benim kristallerim oynadı’ ifadesini kullandığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Fakat böyle bir durum yoktur. Hasta baş dönmesini, rahatsızlığını ifade etmek için kullanır. Gerçek bir baş dönmesi ya da gerçek olmayan hâlsizlik ve hafif baş dönmelerini çeşitli şekillerde ifade edilebilir. Bu durumun herhangi bir ölçütü yoktur. Bu yüzden hasta bu durumu doktora çeşitli şekillerle ifade eder. Hasta, eğer sabit bakışta dünyanın döndüğünü görüyor ya da denge bozukluğu yaşıyorsa bu duruma baş dönmesi deniliyor. Baş dönmesi hastalık değil, bir belirtidir. Kulaktan gelen baş dönmeleri, beyinden gelen baş dönmeleri ve diğer hastalıklardan gelen baş dönmeleri bu belirtiye sebep olabilmektedir" DEDİ.

Kulaktan gelen baş dönmeleri için çeşitli teoriler bulunduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, "Bazı baş dönme için kesici ilaçlar da bulunuyor. Fakat hastalar verilen bu ilaçları baş dönmesi ilacı olarak düşünmekte ve baş dönmesi rahatsızlığı yaşadığı durumlarda tekrardan kullanırlar. Bu ilaçlar yalnızca baş dönme durumunu engellemektedir." dedi.

BAŞ DÖNMESİ ÇOK GENİŞ BİR KONU

Kulak burun boğaz uzmanının ilk olarak kulak zarına baktığını ve kulak zarında bir problem yoksa işitme testi isteyeceğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “İşitme testlerinde yüksek ve alçak frekanslardaki işitme kaybını varlığını ölçmeye çalışılır. Kalorik testler de bulunmaktadır. Bu testler, iç kulaktaki denge merkezinin sağlam olup olmadığını gösterir. Bir diğer test ise Doppler testidir. Bu test ile iç kulağa giden kan miktarının ölçümü yapılır. İkinci olarak, beyin herhangi bir hasar olup olmadığını kontrol etmek için beyin MR’ı çekilmektedir. Bunlardan sonra kardiyoloji ön plana çıkar. Kalpte ritim bozukluğu baş dönmesi oluşturabilir. Son olarak ise dahiliyeye de gidilebilir. Dahiliye kan tahlillerinizi yapar ve baş dönmesine sebebiyet verebilecek bir durumun olup olmadığını kontrol eder. Baş dönmesi çok geniş bir konudur. Baş dönmesi olan kişi herhangi bir teoriye kendisini bağlamadan doktora gidecek ve yapılan testler sonucu tedavi sürecine geçilecektir.” dedi.

Kulak Burun Boğaz alanında uzmanlaşmış Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, baş dönmesinin çeşitli nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlatarak bilinçlenmeye katkıda bulunuyor. Baş dönmesi yaşayan herkesin, uzman bir doktora başvurarak, gereken test ve muayeneleri yaptırması önemlidir. Baş dönmesi geniş bir konu olup, doğru teşhis ve tedavi ile hastaların yaşam kalitesi artırılabilir.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code