Avrasya Tüneli'nden sağlanan 2 milyar dolarlık ekonomik katkıyla ilgili çarpıcı detaylar! Sürücülere sağlanan zaman ve yakıt tasarrufuyla ilgili şaşırtıcı verileri kaçırmayın.
Avrasya Tüneli, 8 yılda 151 milyon araca hizmet verdi. Sürücülere toplam 261 bin ton yakıt, 115 bin ton egzoz emisyonu salınımı ve 211 milyon saat zaman tasarrufu sağlayarak ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkı sağladı.
ANKARA (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Boğaz geçişinde hızlı, ekonomik, güvenli ve çevreye duyarlı ulaşım alternatifi olan Avrasya Tüneli’nin 8 yıldır hizmet verdiğini belirterek, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.
Tünelin 20 Aralık 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla gerçekleştirdiklerini anımsatan Bakan Uraloğlu, “İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarını 5 kilometrelik çift katlı denizaltı karayolu tüneliyle birleştiren Avrasya Tüneli’nin sahip olduğu yüksek teknoloji, ileri mühendislik ürünü bütüncül projesi ve kıtaları birleştiren güzergâhı ile 8 yıldır İstanbul Boğaz geçişinde hızlı, ekonomik, güvenli, konforlu ve çevreye duyarlı bir ulaşım alternatifi olarak hizmet veriyor.” dedi.
Avrasya Tüneli’nden 8 yılda 8,3 milyon kullanıcı tarafından, toplamda 151 milyon kez geçildiğini açıklayan Bakan Uraloğlu, Kozyatağı-Bakırköy koridoru dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda, kullanıcılarına 8 yılda 211 milyon saat zaman, 261 bin ton yakıt, 115 bin ton emisyon azalımı ve 590 milyon araç/kilometre azalması tasarrufu sağlayarak ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkı sağladığını belirterek, "Avrasya Tüneli ile İstanbul’un güney aksındaki ulaşım mesafelerinin 10 kilometre kısaldığını kaydeden Bakan Uraloğlu, Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuğun ise 5 dakikaya indiğini söyledi. Uraloğlu, “Avrasya Tüneli, 2024 yılında kullanıcılarına sabah saatlerinde ortalama 36 dakika, akşam saatlerinde ortalama 41 dakika zaman kazancı sağladı. 2024 yılında Avrasya Tüneli’ni kullanan araçların yüzde 90’ı otomobil, yüzde 6’sı minibüs, yüzde 4’ü ise motosiklet oldu" diye konuştu.
AVRASYA TÜNELİ GÜNLÜK 82 BİN ARAÇ TRAFİĞİNE HİZMET VERİYOR
Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nde günlük ortalama 82 bin araç trafiği ile garanti edilen araç sayısının aşıldığını ifade ederek, 2024 yılında günlük maksimum birim araç sayısının 13 Haziran 2024 tarihinde 94 bin 459’a ulaştığını belirtti. Bakan Uraloğlu, 1 Mayıs 2022 itibarıyla motosikletlerin kullanımına izin verilen tünelden bugüne kadar toplamda 2 milyon 7 bin 341 motosiklet sürücünün geçiş yaptığını belirterek, tünel kullanıcılarının yüzde 25’i günlük geçişlerde Avrasya Tüneli’ni çift yönlü kullandığını kaydetti.
Avrasya Tüneli’nin sürdürülebilirlik konusundaki yenilikçi bakış açısı çerçevesinde işletme ve bakım binası ile Asya havalandırma ve trafo binalarında yıllık 322 bin 880 kWh üretim kapasiteli güneş enerjisi santrali (GES) çalışmalarının tamamlanarak devreye alındığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “546 panel, 5 inverter ve 280 güç optimizerinin bulunduğu GES’in yıllık üretimi ile Avrasya Tüneli veri merkezlerinin elektrik ihtiyacı karşılanacak. İşletme, bu sayede hem enerjisini temiz kaynaklardan sağlamış olacak hem de yaklaşık 3 bin 500 çam ağacının dikimine eşdeğer yıllık 210 ton karbon emisyonunu azaltılmasına destek verecek" dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açıklamalarına göre Avrasya Tüneli, sürdürülebilirlik konusundaki yenilikçi bakış açısıyla dikkat çekiyor. Güneş enerjisi santrali çalışmalarından karbon emisyonu azaltımına kadar yapılan çalışmalar tünelin çevreci kimliğini güçlendiriyor. Avrasya Tüneli, sadece bir ulaşım projesi olmanın ötesinde çevreye duyarlı ve ekonomiye katkı sağlayan bir altyapı örneği olarak öne çıkıyor.