DOLAR 34.12 ₺
EURO 38.06 ₺
STERLIN 45.36 ₺
G.ALTIN 2,868.82 ₺
BTC 62,974.50 $
ETH 2,452.07 $
BİST 9,915.88

Antalya'nın Kültürel Mirası 'Topak Kızartma' Coğrafi İşaretlendi

EkonomiYerelAntalya 7
Yayınlama: 2 Ağustos 2024 Cuma 12:19 Kaynak: İGF Haber Ajansı

Antalya'nın Kumluca Belediyesi ile Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KUTSO) Coğrafi İşaret Çalışmaları İş birliği ve İyi niyet Protokolü kapsamında yürütülen Kumluca Belediyesi'nin başvuru sahibi KUTSO'nun denetim kurulunda yer aldığı Kumluca'da yöresel bir et yemeği olan “Topak Kızartma” coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi.

Antalya'nın Kültürel Mirası 'Topak Kızartma' Coğrafi İşaretlendi

Antalya'nın Kumluca ilçesinde bulunan yöresel bir lezzet olan 'Topak Kızartma', coğrafi işaret çalışmaları sonucunda tescillendi. Kumluca Belediyesi ve KUTSO'nun iş birliği ile gerçekleştirilen bu önemli adım, bölgenin kültürel mirasının korunması ve tanıtımı açısından büyük bir fırsat sunuyor. 'Topak Kızartma', özel baharatlarla lezzetlendirilen kemikli eti ile öne çıkan bir gastronomik lezzet olarak biliniyor.

Antalya’nın Kumluca Belediyesi ile Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KUTSO) Coğrafi İşaret Çalışmaları İş birliği ve İyi niyet Protokolü kapsamında çalışmaları yürütülen Kumluca Belediyesi’nin başvuru sahibi KUTSO'nun denetim kurulunda yer aldığı Kumluca’da yöresel bir et yemeği olan “Topak Kızartma” coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi.

Mehmet ŞENTÜRK / ANTALYA (İGFA) - KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Özen yaptığı açıklamada, “Kumluca’nın yöresel bir lezzeti olan, kemikli keçi etinden yapılan topak kızartma için coğrafi işaret tescil çalışmaları sonuçlandı.

Antalya’nın 18. Coğrafi işaretli ürünü olarak “Topak Kızartma” tescillendi. Sahip olduğumuz bu değer kültürel mirasımızın korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayacak. Ayrıca bölgenin tanıtımı açısından da büyük bir fırsat ortaya çıktı” dedi.

Topak Kızartma yemeği kemikli et ile yöreye özgü baharatların birleşmesi ile ortaya çıkan bir lezzet. Bu özel lezzet Kumluca’da özel günlerde ikram olarak tercih edilen bir yemek olarak biliniyor. Etlerin kızartılmasıyla ve sonrasında salça ile karıştırılması ve baharatlar eklenerek ortaya çıkıyor. Bu tescil ile Kumluca’nın yemeği olan “Topak Kızartma” gastronomi alanında Kumluca’daki ilk coğrafi işaretli ürün oldu. Coğrafi işaret sayesinde hem üreticiler hem de tüketiciler desteklenmiş oluyor.

Kumluca'da geleneksel bir yemek olan 'Topak Kızartma', kemikli keçi eti ve özel baharatların harmanlanmasıyla ortaya çıkan lezzetiyle damakları şenlendiriyor. Coğrafi işaret tescili sayesinde, bu özel lezzet artık kültürel değerlerin korunmasına ve bölgenin tanıtımına büyük katkı sağlayacak. Aynı zamanda, üreticiler ve tüketiciler arasında da güvenilir bir ticaret ortamı oluşturulmuş olacak.

BENZER HABER