TÜİK: Külçe Altın Yatırımı Mart Ayında Rekor Getiri Sağladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, finansla yatırım araçlarının reel getiri oranları Mart ayında oldukça dikkat çekici sonuçlar gösterdi. Külçe altın, diğer yatırım araçlarını geride bırakarak en yüksek getiriyi sağladı. Detaylar için haberimizi okumaya devam edin.
Finansla yatırım araçlarının reel getiri oranlarını istatistikleyen Türkiye İstatistik Kurumu, Mart ayı verilerine göre aylık, üç aylık, 6 aylık ve yıllık bazda külçe altın, getirisi en yüksek yatırım aracı oldu.
ANKARA (İGFA) - TÜİK, Mart ayına ilişkin Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranlarını yayımladı.
Aylık ve yıllık bazda en yüksek reel getiri külçe altında oldu
TÜİK verilerine göre aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 11,43, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 11,57 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Euro yüzde 1,42 ve Amerikan Doları yüzde 0,72 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 0,48, BIST 100 endeksi yüzde 4,46 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 5,04 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
TÜFE ile indirgendiğinde; Euro yüzde 1,55 ve Amerikan Doları yüzde 84 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 0,36, BIST 100 endeksi yüzde 4,34 ve DİBS yüzde 4,92 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
Külçe altın, üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 9,21, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,92 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,32, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 13,99 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Altı aylık değerlendirmeye göre külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 19,47, TÜFE ile indirgendiğinde ise ,69 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; yıllık değerlendirmede de en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti.
Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından BIST 100 endeksi yüzde 15,14, Euro yüzde 12,91 ve Amerikan Doları yüzde 11,24 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 24,46 ve DİBS yüzde 49,38 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde BIST 100 endeksi yüzde 3,50 ve Euro yüzde 1,50 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken, Amerikan Doları yüzde 0,01, mevduat faizi (brüt) yüzde 32,09 ve DİBS yüzde 54,50 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
TÜİK verilerine göre külçe altın, hem aylık hem de yıllık bazda en yüksek reel getiri oranına ulaşarak yatırımcılarına karlı bir dönem yaşattı. Diğer yatırım araçlarını geride bırakan külçe altının getirilerinin detayları analiz edildiğinde, güvenilir bir yatırım tercihi olduğu ortaya çıkıyor. Yatırımcılar, bu veriler ışığında gelecek dönem yatırım stratejilerini gözden geçirebilir.