Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda köklü değişikliklere gidilmesiyle, Genelkurmay Başkanı ve komutanlar hakkında soruşturma izni verme yetkisi belirlendi. Tebligat sürecine hız getirilirken, TSK personelinin medyada yer alması kısıtlandı. Uzman erbaşlar ve şehit ailelerinin hakları ise düzenlemeyle güvence altına alındı.

7517 Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ANKARA (İGFA) - Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları ile general ve amiraller hakkında ilgili hükümler kapsamında yürütülen işlemlerde soruşturma izni vermeye, soruşturma ve kovuşturma yapmaya yetkili mercilerin belirlenmesinde, ilgililerin son rütbeleri ve görevleri esas alınacak.

Tebligat Kanunu'na eklenen hükümle birlikte, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) konuşlu askeri birlik, karargah ve kurumlardan Türkiye Cumhuriyeti'nde bulunan kişi veya kurumlara yapılacak tebliğ sürecinin hızlandırılması amaçlandı.

Kanunla birlikte, TSK personelinin kimlik, görev veya faaliyetlerinin, Milli Savunma Bakanlığı'nca yetki verilen durumlar hariç radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayınlanması veya açıklanması yasaklanırken, uzman erbaşlarla ilgili, görevde başarısız olma, intibak edememe ve kendilerinden istifade edilememe hallerinde yapılacak işlemler, çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek. Düzenlemede ayrıca Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneğine şehitlerin anne ve babaları da üye olabilecek.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülen söz konusu kanunun detaylarına ulaşmak için tıklayabilirsiniz

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TSK personelinin hakları ve uygulamalarında önemli değişikliklere işaret ediyor. Genelkurmay Başkanı ve komutanların soruşturma izni vermeye ilişkin görevleri yeniden düzenlenirken, tebligat süreci de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye hızlandırıldı. Medya yasağı ve uzman erbaşlarla ilgili önlemlerle birlikte, şehit ailelerinin haklarına ilişkin düzenlemeler dikkat çekiyor.