Tiyatro Kooperatifi: Özel Tiyatroların Desteklenmesi Gerekiyor
Türkiye'de özel tiyatroların desteklenmesi hedefiyle çalışmalar yürüten Tiyatro Kooperatifi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde ses getiren açıklamalarda bulundu. Kooperatif, özel tiyatroların içinde bulunduğu olumsuz koşullar ve temel sorunların çözümü için önemli adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti. Özel tiyatrolara yönelik yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve devlet desteklerinin artırılması gerektiği konusunda önemli mesajlar verildi. Ayrıca, kültür-sanat politikalarında yerel yönetimlerin rolüne vurgu yapılarak, özel tiyatroların desteklenmesi ve gelişmesi için yapılması gerekenler dile getirildi.
Türkiye'deki özel tiyatroların ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan güçlenmesi hedefiyle çalışmalarını sürdüren Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatroların içinde bulunduğu olumsuz koşulları ve temel sorunları 27 Mart Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle bir kez daha dile getirdi.
İSTANBUL (İGFA) - Özel tiyatroların talepleri ve ihtiyaçları için ortağı olan tiyatrolarla değerlendirme yapan Tiyatro Kooperatifi 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde, özel tiyatroların temel sorunlarının çözümü için yasal statü değişikliği ve özel tiyatroların projelerine yapılacak devlet desteklerinin artırılması gerektiğinin altını çizdi.
Yerel yönetimlerin kültür-sanat politikalarındaki önemine de dikkat çeken kooperatif, yerel seçimler öncesinde talep ve çözüm önerilerini bir kez daha dile getirdi.
Tiyatro Kooperatifi, kurulduğu günden bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı toplam 17 toplantıda tiyatro alanının ihtiyaçlarını ve çözüm önerilerini dile getirerek, hukuk müşavirleriyle birlikte hazırladığı kanun ve yönetmelik referanslı mevzuat değişikliği önerilerini başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere ilgili kamu kurumlarına raporladı. Kooperatif, özel tiyatroların sorunlarının çözümü için Kültür ve Turizm Bakanlığı önderliğinde, Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyeleri birlikte adım atmaya çağırıyor.
Kooperatif, bu yöndeki talep ve çözüm önerilerini bir kez daha vurguladı:
- Özel tiyatroların ihtiyaçlarına ve çalışma koşullarına özgü bir model oluşturulması ve kâr amacı gütmeyen işletme olarak tanımlanması ile bu statüdeki kurumların ilgili kanun ve yönetmeliklerde tanınmış hak, istisna ve teşviklerden doğrudan yararlanması. Bu kapsamda öncelikle özel tiyatroların üstündeki ağır vergi yükünün kaldırılması, SGK teşvikinin sağlanması, KDV oranının %1'e indirilmesi
- Sadece oyun bazlı kısıtlı destekler yerine, oyun bütçelerinin gerçekçi ve kapsayıcı şekilde ele alınması, tiyatroların özel projeler bazında da desteklenmesi, elektrik, su doğalgaz gibi ihtiyaçlar için indirim yapılması, SGK teşviki KOSGEB ve benzeri alternatif aynî ve nakdi farklı destek modellerinin geliştirilmesi
- Kültür-Sanat sponsorluğu konusunda vergi teşviklerinin artırılması, özel tiyatroların sponsorluk anlaşmaları yapabilmelerinin kolaylaştırılması, sponsorluk üstlenen firmalara maddi kolaylıklar sağlanması
- Uluslararası alanda da örnekleri olduğu gibi, kamusal bir faaliyet yürüten özel tiyatroların bağış toplama yetkisine sahip olması
Tiyatro Kooperatifi'nin özel tiyatrolara ilişkin ortaya koyduğu talep ve çözüm önerileri, sektörün kalkınması adına büyük önem taşıyor. Özel tiyatroların desteklenmesi, sanatın ve kültürün yaygınlaştırılması adına atılacak adımların hayata geçirilmesiyle mümkün olacaktır. Özellikle devlet desteklerinin artırılması, vergi teşviklerinin genişletilmesi ve sponsorluk konusundaki kolaylıklar özel tiyatroların gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Özel tiyatroların ekonomik olarak güçlenmesi, sanatın çeşitliliğine ve verimliliğine olumlu yansıyacak, kültür hayatına büyük değer katacaktır.