Türkiye'nin tarım sektörüne inovatif ve sürdürülebilir çözümler sunan TASAM, don felaketiyle boğuşan çiftçilere yardım eli uzatıyor. TASAM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özkan, don olayının tarımsal üretime verdiği zarar ve alınacak tedbirler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Hangi adımların atılması gerektiğini vurgulayan Özkan, çiftçilerin yanında olduklarını belirtti.

Türkiye'nin tarım sektörüne yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler sunmak amacıyla faaliyetlerine başlayan Tarımsal Stratejik Araştırmalar Derneği (TASAM), Türkiye’de birçok bölgeyi etkileyen don felaketi ile ilgili çiftçiler özelinde çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye'nin tarım sektörüne yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler sunmak amacıyla faaliyetlerine başlayan Tarımsal Stratejik Araştırmalar Derneği (TASAM), hava sıcaklıklarının ani düşmesi nedeniyle yaşanan zirai don durumundan etkilenen çiftçiler ile ilgili saha çalışmalarını sürdürüyor.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan TASAM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özkan, “Öncelikle don felaketinden etkilenen tüm çiftçilerimize ve Türk tarım camiasına ‘geçmiş olsun’ dileklerimi iletiyorum. Zirai don felaketi birçok bölgede tarımsal üretime kısmi ya da genel olarak zarar verdi. Bölgeler özelinde birtakım önleme çalışmaları yapılmış olsa da kısıtlı kaldı. Tarım Bakanlığı aktif olarak yerinde tespit çalışmalarını yürütüyor. Özellikle meyve grubunda bazı kayıplar söz konusu. Ancak tespitler sonrasında bu net şekilde ortaya çıkacaktır” dedi.

Türkiye’de savunma sanayi, makine üretimi gibi alanlara ek olarak tarımsal üretimin de çok önemli olduğunu vurgulayan Özkan; “Tarımsal alandaki çok önemli başarılarımızı göz ardı etmemek gerekiyor. Birçok ürün grubunda dünyanın lider üreticileri arasındayız. Gerek coğrafyamızın avantajları gerekse de tarım sektörümüzün katkıları ile büyümeye devam ediyoruz. Ancak verimlilik ve kaynakların korunması noktasına odaklanmamız ve boş tarımsal alanların üretime döndürülmesi için çaba sarfetmemiz gerekiyor” dedi.

Özkan: “Don olayına karşı önlemler için birlikte hareket etmek şart”

Don olayın karşı dünyada ve kısmen ülkemizde belirli tedbirlerin alındığını ifade eden Özkan, “Bu tedbirlerin başlıcaları; erken uyarı sistemleri kullanımı, koruyucu tekniklerin uygulanması, tarımsal üreticilerin doğru yöntemlerle eğitimi ve iklim değişikliğine yönelik adımların atılması olarak sayabiliriz. Ancak bu tedbirlerin alınabilmesi için de bölgesel birliktelikler gerekiyor. Tıpkı kooperatifleşme örneğinde olduğu gibi ortaklaşa önlemler hem çiftçilerimizin mali yükünü azaltır hem de kaynakların efektif kullanımını sağlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gıda arzını etkileyecek bir kayıp olmadığı yönündeki açıklamasının da önemli olduğunu ifade eden Özkan, “TASAM olarak, bu konuda çiftçilerimizin yanındayız ve her türlü desteği sunmaya hazırız. Tarımsal üretimdeki kayıpları en aza indirgemek ve üreticilerimizi desteklemek adına ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde hareket edeceğimizi vurgulamak isteriz” dedi.

Türkiye'de tarımsal üretiminin ne kadar kıymetli olduğunu söyleyen TASAM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özkan, don felaketine karşı alınacak tedbirlerin birlikte hareket edilerek hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Özkan, üreticilerin desteklenmesi ve tarımsal kayıpların azaltılması için ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gıda arzında sorun olmadığı yönündeki açıklamalarının yanı sıra, çiftçilere verilecek desteklerin ülke ekonomisine de olumlu katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.