Otomotiv sektöründe 2024 yılının ikinci çeyreğinde yaşanan durgunluk, satış ve ihracat rakamlarının gerilemesine neden olurken üretici üyelerin yatırım kararları da maliyet artışlarıyla şekilleniyor. OSS Derneği Başkanı Ali Özçete'nin açıklamaları sektördeki gelişmeleri değerlendirirken dikkat çekici.

Otomotiv satış sonrası pazarı, temkinli başladığı 2024 yılında, durgun seyrini ikinci çeyrekte de sürdürdü. 2024 yılının ikinci çeyreğinde satış ve ihracatı düşen sektör, istihdamını korudu.

İSTANBUL (İGFA) -Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği’nin (OSS) 2024 Yılı 2. Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre; yılın ikinci çeyreğinde, 2023’ün aynı dönemine göre yurt içi satışlarda dolar bazında ortalama yüzde 2,67’lik gerileme yaşandı.

Üretici üyelerin yüzde 13’ü önümüzdeki üç ayda yatırım planlarken, 2024’ün ikinci çeyreğinde de gözlemlenen problemlerin başında “maliyetlerdeki aşırı artış” yer aldı.

Ankete göre, “nakit akışında yaşanan problemler” öncelikli sorunlar arasında öne çıktı.

OSS Derneği Başkanı Ali Özçete, düzenli olarak her çeyrek dönemde gerçekleştirdikleri anket sonuçlarına göre tüketici taleplerinde daralmanın beklentinin de üstünde çıktığını kaydetti. Her ne kadar geçen yılın aynı çeyreğine  göre bu durum bekleniyor olsa da, beklentinin de üzerinde çıkması sektör paydaşlarını tedirgin ettiğini ifade eden Özçete, "Özellikle nakit akışında yaşanan daralmanın tahsilat problemlerine yansıdığını ikinci çeyrek anket sonuçlarında daha net bir şekilde görmekteyiz. Kapasite kullanım oranlarındaki düşüş beklentinin üzerinde olup geleceğe yönelik  kaygıları artırmaktadır. Bununla birlikte maliyet artışları ve nakit akışı sorunlarına rağmen, istihdamımızı koruyarak önemli bir başarıya imza attığımızı söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Otomotiv satış sonrası pazarında yaşanan durağanlık, 2024 yılının ikinci çeyreğinde sektör paydaşlarını tedirgin ederken üretici üyelerin önümüzdeki dönemdeki yatırım planlarını etkilemeye devam ediyor. OSS Derneği Başkanı Ali Özçete'nin açıklamaları, nakit akışındaki problemlerin sektörün geleceği üzerindeki riskleri vurgularken istihdamın korunması ise sektörün önemli bir başarısı olarak öne çıkıyor.