Konut piyasasında hareketlilik devam ediyor. Yüksek faiz oranlarına rağmen konut ihtiyacının canlılığını koruması, kredi hacminde rekor seviyelerin görülmesine neden oldu. Özellikle faizlerdeki göreli düşüş, kredi talebini canlandırarak ipotekli satışlarda önemli bir artış sağladı. Peki, bu artışın arkasında yatan nedenler neler? Uzmanlar, konut fiyatlarındaki yükselişin ve ev sahipliği oranındaki düşüşün bu durumu tetiklediğini belirtiyor. Konut kredi hacmindeki bu rekor seviye, piyasanın geleceği hakkında ne gibi sinyaller veriyor? Tüm detaylar haberimizde...

ANKARA-BHA Ekonomi yönetiminin yaklaşık 1,5 yıldır sürdürdüğü dezenflasyon programı kapsamında politika faizlerinde yaşanan artış, konut kredisi faiz oranlarını da yukarı çekmiş, bu durum ipotekli satışlarda geçen yıl ciddi bir düşüşe neden olmuştu. 2024’te toplam 1 milyon 478 bin 25 konut satılırken, bunların yalnızca 158 bin 486’sı ipotekli oldu. Bu, kredili satışların toplam satışlar içindeki payının yüzde 10,7'ye düşmesiyle, son 12 yılın en düşük oranı olarak kayıtlara geçti. Ancak yılın ilk çeyreğinde tablo değişti. Özellikle kredi faizlerinde gözlenen gevşeme sonrası ipotekli satışlar yeniden yükselişe geçti. Ocak-mart döneminde ipotekli konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87,3 artarak 51 bin 729’a çıktı. Artış, konut kredi stokuna da yansıdı. “Konut ihtiyacı canlılığını koruyor” Gayrimenkul ve İnşaat Platformu Başkanı Mustafa Ekiz, yüksek faiz oranlarına rağmen konut ihtiyacının güçlü olduğunu belirtti. “Ev sahipliği oranı yüzde 55’e gerilemiş durumda. Ruhsat sayıları da konut ihtiyacını karşılamaktan uzak. Bu koşullar altında konut fiyatları yükseliyor, insanlar ise uygun evi bulunca kredi kullanarak alım yapıyor” dedi. Ekiz, kredi stokundaki artışın yılın devamında da süreceği öngörüsünde bulundu. “Kredi miktarı da fiyatlarla beraber yükseliyor” Gayrimenkul iktisatçısı Ahmet Büyükduman ise, konut fiyatlarındaki artışın kullanılan kredi tutarını etkilediğini ifade etti. Büyükduman, “Son bir yılda konut kredi hacmi yüzde 24,2 arttı. Ancak aynı dönemde konut fiyatları yüzde 31,3, enflasyon ise yüzde 39,1 arttı. Bu, stok artış oranının enflasyonun altında kaldığını gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu. “Faizlerdeki düşüş talebi harekete geçirdi” Vartur Emlak CEO’su Şerif Varlı da faizlerdeki göreli düşüşün kredi talebini canlandırdığını belirterek, “Ortalama kredi tutarının yükselmesiyle birlikte kredi hacmi de ciddi oranda artış gösterdi. Faiz oranları, son 18 ayın en düşük seviyelerinde. Bu trendin devamı faizlerin seyrine bağlı” şeklinde konuştu.

Konut kredi hacmi, 551,7 milyar lirayı aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Faizlerdeki düşüşün etkisiyle ipotekli satışlar yeniden yükselişe geçti. Gayrimenkul uzmanları, konut ihtiyacının canlılığını koruduğunu ve kredi stokundaki artışın devam edeceğini öngörüyor. Ancak, konut fiyatlarındaki artışın kredi kullanımını etkilediği ve stok artış oranının enflasyonun altında kaldığı belirtiliyor. Faiz oranlarının seyrine bağlı olarak bu trendin devam edip etmeyeceği ise merak konusu.