Sonbaharın gelmesiyle birlikte psikolojik değişimler artış göstermeye başlıyor. Uzmanlar, kış mevsiminde depresif durumlarla karşılaşma riskine dikkat çekiyor. Evde daha fazla vakit geçirmenin ve etkinliklerin azalmasının kış depresyonunu tetiklediği belirtiliyor. Kış mevsiminde yaşanan sorumluluk artışı ve günlük yaşamın koşuşturmasıyla depresyon riski artabilir. Kişinin kendini koruma altına alması önem taşıyor.

Uzmanlar, sonbaharın gelmesiyle birlikte birçok kişide psikolojik değişimlerin başlayabileceğine dikkat çekiyor.

BURSA (İGFA)  -Yaz mevsiminden sonra güneş ışınlarının azalmasıyla depresif durumlarda artışlar gözlemlenebileceğini belirten uzmanlar, özellikle havaların soğumasıyla beraber kişinin sosyalleşmesinin azalabileceğini kaydediyor.



Uzmanlar, kış mevsiminde dışarıda yapılan etkinliklerin azalması ve evde daha fazla zaman geçirilmesinin depresyonu tetikleyebileceğine işaret ediyor. Ayrıca, daha önce depresyon tanısı almış ya da bu duruma yatkınlığı olan kişilerde kış aylarında depresyonun şiddetli şekilde yaşanmasının ve tekrarlanmasının mümkün olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.



Kış mevsiminde sorumlulukların daha da artması, yaşam hızına uyum sağlamaya çalışma, programlarda yoğunluk ve günlerin kısalması gibi faktörlerin, kış depresyonunun yaşanmasına zemin hazırlayabileceğinin altını çiziyor. Bu nedenle uzmanlar, bu dönemde kişinin kendisine daha fazla vakit ayırarak psikolojik olarak kendini koruma altına alması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Mevsimsel duygudurum bozukluğu, kış mevsiminde artış gösteriyor ve depresyon riski taşıyan bireyleri etkileyebiliyor. Uzmanlar, kışın dış etkenlerle mücadele ederek psikolojik sağlığını korumak için önlemler almayı öneriyor. Kış aylarında kişinin sosyal aktivitelerle meşgul olması, ruh halini olumlu yönde etkileyebilir. Kış depresyonuyla baş etmek için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma, sosyal destek almak ve gerektiğinde uzman desteği aramak önemlidir. Kendine ve ruh sağlığına dikkat ederek kış mevsimini daha pozitif ve huzurlu bir döneme dönüştürebilirsiniz.