İzinsiz İskele Skandalında Söküm Başladı! İzmir Büyükşehir Belediyesi Harekete Geçti
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mordoğan Ayıbalığı Koyu'nda Akdeniz foklarının yaşam alanlarına zarar veren izinsiz iskele skandalını ortaya çıkardı. Sivil toplum kuruluşlarının şikayetleri üzerine harekete geçen belediye, doğayı koruma yolunda önemli bir adım attı. Yasal süreç sonucunda iskele yıkımı başlarken, sürecin detayları merak konusu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mordoğan'daki Ayıbalığı Koyu’nda Akdeniz foklarının yaşam ve üreme alanlarına izinsiz olarak kurulan demir iskelenin kaldırılmasını sağladı. Sivil toplum kuruluşlarının şikayetleri üzerine harekete geçen ve süreci titizlikle takip eden Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı yasal ve idari süreç sonucunda iskelenin sökümü başladı.
İZMİR (İGFA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde kalan, Mordoğan Ayıbalığı Koyu’ndaki Akdeniz foklarının yaşam ve üreme noktalarına izinsiz kurulan demir iskelenin kaldırılmasını sağladı. Kentin doğasını korumayı amaçlayan ve tüm canlıların yaşam hakkını gözeten Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı yasal ve idari süreç sonucunda işletme demir iskelenin sökümüne başladı.
Süreçte neler yaşandı?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Karaburun Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasındaki yazışmalar doğrultusunda yıkım sürecinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanması yönünde harekete geçildi.
Söz konusu mevzuata aykırı iskelenin kaldırılması için işletmeye 3 Mayıs 2024 tarihinde tebligat yapıldı ve 15 günlük süre tanındı. 15 günlük süre sonrasındaiskelenin kaldırılmadığı Büyükşehir Belediyesi’nce tespit edildi. İskelenin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca 22 Temmuz 2024 tarihinde yıkılmasına karar verilerek tüm kurumlara bilgilendirme yapıldı. Ancak 22 Temmuz tarihinde yıkım alanına girilemedi. Denizden iskeleye ulaşılmaya çalışıldı ancak yüzen vatandaşların bulunması nedeni ile can güvenliği hassasiyeti gözetilerek işlem sonlandırıldı. Büyükşehir Belediyesi yeniden yıkım yapılmasına karar vererek 2 Ağustos 2024 tarihini belirledi ve ilgili tüm kurumlara bilgilendirme yaptı. 1 Ağustos 2024 tarihinde işletme tarafından mevzuata aykırı iskelenin söküm işlemine başlandığı bilgisi yazılı olarak Büyükşehir Belediyesi’ne iletildi. Yıkım tarihi olan 2 Ağustos’ta alanda söküm işleminin devam ettiği gözlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri belirlenen sürede söküm işlemlerinin tamamlanmasına yönelik tutanak tutarak alandan ayrıldı.
İzmir'in doğal güzelliklerine zarar veren izinsiz iskele skandalı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kararlı müdahalesi ile son buluyor. Akdeniz foklarının yaşam alanlarını korumak için başlatılan yıkım süreci, çevreciler ve doğa dostları tarafından takdirle karşılanıyor. Yasal ve idari adımlarla desteklenen bu önemli girişim, doğanın ve canlıların korunması adına önemli bir adımı temsil ediyor.