İZBAŞ tarafından döşenen boru hattı Gediz Nehri'ne zehir saçıyor! Foça Ziraat Odası Başkanı ve AK Parti İlçe Başkanı, Gediz Nehri'nde artan kirlilik ve tarım alanlarının zarar görmesiyle ilgili endişeleri dile getirdi. Su kirliliği, geleceğe dair tarımsal üretimi tehdit ediyor.

İZBAŞ tarafından Menemen Serbest Bölgesi’nin atık suyu için döşenen boru hattının Gediz Nehri'nde su çekilen noktaya verilmesi ramsar koruma alanı olan bölgede tarımını tehdit ediyor.

İZMİR (İGFA) -İzmir'de Foça Ziraat Odası Başkanı  Saim Demirbaş ve AK Parti İlçe Başkanı İrfan Çalışkan vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine Gediz Nehri Bağarası bölümünde inceleme yaptı.

 

AK Parti İlçe Başkanı İrfan Çalışkan, daha önceleri Gediz'den su içtiklerini anımsatarak, "Şimdi halini görüyorsunuz. İnsanın içi parçalanıyor. Deri sanayinden gelen arıtılmamış sular büyük kirlilik yarattı. Hergün şikayet telefonları geliyor. Foça Ziraat Odası Başkanı  Saim Demirbaş ile konuştuk. Saim başkan 'Suya elimizi sokamıyoruz, elimizi yakıyor su' dedi. Suda canlı bir şey kalmadı. Ne kurbağalar ne balıklar artık yaşamıyor" diye konuştu.

Gediz deltasının çok verimli bir ova olduğunu ifade eden Çalışkan, "Gediz'den sulanan tarlalar tarla vasfını kaybediyor. Buna acil çözüm bulunması lazım" dedi.

Foça Ziraat Odası Başkanı Saim Demirbaş ise, Gediz sorununun çok ciddi bir hal aldığını belirterek, "Deri sanayi arıttık desede  atıkları arıtılmadan  dökülüyor. Manisa Organize sanayi de atıklarını Gediz'e döküyor. Bu kirli atıklar denize dökülüyor İzmir körfezinide kirletiyor. Bu sularla verimli toprak yakın zamanda çoraklaşacak bir kaç sene sonra ürün alamayacağız " diyerek içinde bulundukları sorunu anlattı.

İzmir'de giderek artan su kirliliği ve Gediz Nehri'ndeki zehir akıntısı, tarım alanlarının verimsizleşmesine ve su kaynaklarının yok olmasına yol açıyor. Çevre koruma önlemlerinin acilen alınması gereken bu durum, bölgedeki ekosistem ve tarımsal üretimin geleceğini riske atıyor. Foça Ziraat Odası Başkanı ve AK Parti İlçe Başkanı, su kirliliğinin acil çözüm beklediğini vurgulayarak, Gediz Nehri'nin ve çevresinin korunması için hükümetin ve yerel yönetimlerin harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekiyor.