Filipinler ve Çin Arasında Scarborough Sığı Gerginliği Yeniden Tırmanıyor
Filipinler Sahil Güvenliği Sözcüsü Jay Tarriela, Çin'e ait gemilerin 21 Şubat'ta bölgede "engelleyici manevralar" yaptığını ve ardından bariyerin yerleştirildiğini belirtti.
Tarriela, daha önceki vakalarda olduğu gibi bariyeri kaldırdıklarını kaydetti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning ise bariyerin yerleştirilmesini "gerekli bir tedbir" olarak savundu.
Scarborough Sığı
Güney Çin Denizi'nin doğusunda Filipinler'in kuzeyindeki Luzon Adası'na 120 deniz mili (222 kilometre) mesafede bulunuyor.
Filipinler'in "Panatag", Çinlilerin "Huangyan" adını verdiği sığlık, halen iki ülkenin çatışan egemenlik iddialarını seyrüsefer faaliyetleriyle sergilediği bir bölge olma özelliği taşıyor.
Geçmişte Ne Olmuştu
Filipinler Sahil Güvenliği, 25 Eylül 2023'te Çin'in kontrolündeki deniz bendinin güneydoğu girişine döşenen 300 metre uzunluğundaki yüzen bariyerin kaldırıldığını duyurmuştu.
Çin Dışişleri Bakanlığı, yüzer bariyerin kaldırılmasını "Filipinler'in kendini eğlendirdiği bir fars" olarak nitelendirmiş ve 10 Ekim 2023'te Filipinler Donanmasına ait savaş gemisinin bölgeden uzaklaştırıldığını açıklamıştı.
Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.
Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.
Scarborough Sığı, Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik anlaşmazlığının en önemli sembollerinden biri olarak görülüyor.
Bölgedeki gerginliğin yeniden tırmanması, bölgesel barış ve istikrar için endişe verici bir gelişmedir.
Filipinler ve Çin arasındaki Scarborough Sığı gerginliği, bölgesel barış ve istikrar için önemli bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Uluslararası toplumun bu gerginliği yatıştırmak için acil adımlar atması gerekiyor.