Düzce'de Antik Tiyatro Kazısında Eşsiz Portre Başına Rastlandı
Düzce'nin tarihine ışık tutan önemli bir keşif! Konuralp bölgesinde yapılan antik tiyatro kazılarında, eşsiz bir portre başı ortaya çıktı. İmparatorluk dönemine ait bu değerli eser, bölgenin tarihi zenginliğine yeni bir boyut kazandırıyor.
Düzce’nin Konuralp bölgesinde yer alan Prusiad Ad Hypium Antik Tiyatrosu kazılarında portre başına rastlandı.
Sefer DEMİR / DÜZCE (İGFA) - Düzce'de antik tiyatro kazıları sırasında oldukça iyi korunmuş durumda olan eşsiz eserin, tiyatronun sahne binasını yaptıran M. lulius Proklos’a ait olabileceği tahmin ediliyor.
Tiyatronun batı girişlerinin önünde yapılan kazı çalışmaları neticesinde bulunan büst, yaklaşık 56 cm yüksekliğinde ve 50 cm genişliğe sahip.
Her bir tutamın diğerlerinden farklı olarak kendi içine kıvrılan saç biçimi ile Antoninler döneminin ayrıntılı stilini yansıtan büst, kıvırcık ve bukleli saç biçimiyle dikkat çekiyor.
Sakallı ve bıyıklı bir yüz, omuz kısmında ise kıvrımlı bir kumaş parçası örtüsünün betimlendiği büstün, İmparator Hadrian döneminde imparator rahipliği yapmış olan ve aynı zamanda tiyatronun sahne binasını yaptıran M. lulius Proklos'a ait olabileceği düşünülüyor.
Arkeologlarca, portre başının çok özel ve kaliteli bir işçilikle eşsiz bir eser olduğu dile getiriliyor.
Öte yandan oldukça iyi korunmuş şekilde ortaya çıkarılan büst, Medusa kabartması, Büyük İskender portre başı, Apollon heykeli ve Aslanlı Mozaik’ten sonra Konuralp’te son 5 yılda bulunan en önemli beşinci eser olarak kayıtlara geçti.
Düzce'de gerçekleştirilen antik tiyatro kazıları, tarih tutkunlarını heyecanlandıran bir keşfe ev sahipliği yaptı. Detaylarıyla dikkat çeken büst, tiyatronun sahne binasını inşa ettiren M. lulius Proklos'a ait olabileceği ihtimaliyle arkeologlar tarafından incelenmeye devam ediliyor. Böylece, Düzce'nin zengin tarihi mirası, yeniden gün yüzüne çıkıyor ve bölgenin antik dönem eserleri arasında önemli bir yere sahip oluyor.