Doğa Derneği, yerel seçimler sonrası belediyelere önemli bir çağrıda bulundu! Biyolojik çeşitliliğin korunması, iklim değişikliğiyle mücadele, su ve enerji politikaları konusunda adımlar atılması için belediyelere çağrı yapıldı. Doğa Derneği'nin başkanlar için hazırladığı rehber niteliğindeki liste, belediye başkanlarına doğa ve çevre konularında sorumluluk almaları yönünde çağrıda bulunuyor.

Doğa Derneği, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşen Mahalli İdareler Seçimi sonrası belediyeler için bir çağrı yayınladı.

ANKARA (İGFA) - Doğa Derneği'nin yerel seçimler ardından yaptığı çağrısı tüm canlılar için doğa hakkı, kent hakkı, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitliliğe dair yapılması gerekenleri barındırdı.

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç; şehirlerin doğa üzerinde en çok etkiye sahip alanlar olduğunu belirterek, "Buradaki yaşam biçimi ve planlamalar, hem şehirlerin içindeki hem de çeperindeki Önemli Doğa Alanları’nı ve biyolojik çeşitliliği doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla, belediyelerin ilk adımı, şehirlerin doğanın üzerindeki etkisini öğrenmek ve şehirleri bu bilginin ışığında yönetmek.” dedi ve ekledi “Türkiye, bir yandan iklim değişikliğinin etkilerine adapte olmaya çalışırken bir yandan da eski ve yanlış politikaları sürdürmeye devam ediyor. Yerel yönetimler, doğayla ve iklim değişikliğiyle uyumlu yeni yöntemler deniyor ve geliştiriyor. Bu konuda adımlar atmış olan veya yeni seçilmiş olan başkanlar için rehber niteliğinde bir liste hazırladık. Başkanlardan, sorumlu oldukları bölgelerde doğayla uyumlu bir yaşam inşa etmeyi asli görev olarak kabul etmelerini ve sadece insan türüne değil tüm canlılara hizmet etmelerini talep ediyoruz. Bu süreçte her türlü işbirliği ve desteğe açığız" diye konuştu.

Doğa Derneği’nin Başkanlardan Taleplerini şu başlıklarda şöyle sıraladı.

BİYOÇEŞİTLİLİK:


İKLİM:

SU:

ENERJİ:

SOKAKLARDA YAŞAYAN HAYVANLAR:

TARIM:


ORTAKLIK:


GELECEK:

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, belediyelerin doğanın üzerindeki etkilerini öğrenerek şehirleri bu doğrultuda yönetmeleri gerektiğini belirtti. Dernek, belediyelerden biyolojik çeşitliliği korumalarını, doğa dostu politikaları benimsemelerini ve sokaklarda yaşayan hayvanlara yönelik koruma çalışmalarını artırmalarını talep ediyor. Ayrıca, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakabilmek adına şehirlerde doğa ve sürdürülebilirlik odaklı uygulamaların hayata geçirilmesi konusunda çağrı yapıyor.