Çeşme Ekoloji Platformu, Çeşmelileri Dayanışmaya ve Mücadeleye Davet Ediyor
İzmir'in Çeşme ilçesindeki çevre aktivistleri harekete geçiyor! Çeşme Ekoloji Platformu, sermaye çetelerini ve arsa rantçılarını hedef alarak, doğal yaşamı tehdit eden uygulamalara dur demek için seslerini yükseltiyor. Sakarya Mahallesi'nde yaşanan arsa rantı ve zeytin ağaçlarının katliamı üzerine yapılan açıklamayla tüm Çeşmelileri dayanışmaya ve mücadeleye çağırıyorlar.
İzmir'de Çeşme Ekoloji Platformu, sermaye ve rant çetelerini hedef alan yazılı açıklama yaparak, Çeşmelilerin sesinin duyurulması adına dayanışmaya ve mücadeleye davet etti.
İZMİR (İGFA) - Çeşme Ekoloji Platformu, Sakarya Mahallesi’nde arsa rantı için yüzlerce kutsal zeytin ağacı için katliama 'dur' demeyecek miyiz diye sordu.
Konuyla ilgili yazılı basın açıklaması yapan platform, "Emsalsiz güzellikte, doğal arkeolojik sit alanı Aya Yorgi’deki izinsiz kazı ve ağaç kıyımına, eko yıkıma neden olanlardan hesap sorup onlara dur demeyecek miyiz? Altınkum’da koruma altında bulunan, Ağustos ve Ekim aylarında açan kum zambaklarına kıyanlara, deniz içine konteyner koyanlara dur demeyecek miyiz?
Ilıca’da yıllarca her birimizin denize girdiği halk plajı arazisini satarak yüksek katlı rezidanslara onay veren ve o süreçte inşaat kimyasallarının denize dökülmesine vesile olan yönetimlerden hesap sorup dur demeyecek miyiz? Dalyan’da 9000 metrekare, sit alanı olan arsanın imara açılmasına dur demeyecek miyiz? Şimdi burada, Şifne’de denize dökülen kanalizasyon sularına dur demeyecek miyiz?" sorularını da yöneltti.
Yıllardır bu dereye bırakılarak Ilıca Plajı’nın üç koy yan tarafındaki denize dökülen bu kanalizasyon, deniz yaşamını yok edecek çok ciddi bir tehlike oluşturduğu ifade edilen açıklamada, "Tıpkı kanalizasyonun derin deşarj yoluyla, yıllar boyu Marmara Denizine dökülerek, Marmara’nın ölü bir denize dönüşmesinin acı tecrübesindeyken, hala Çeşme’de benzer hataların yerel ve büyükşehir belediye tarafından yapılıyor oluşunu kabul etmiyoruz. Denizler kanalizasyon atık havuzu değildir. Deniz yaşamı olmadan insan yaşamı olmayacağının bilincinde bu kanalizasyonun denize bırakılmasına son verilebilmesini sağlayacak ileri biyolojik arıtma tesisinin biran önce yapılmasını talep ediyoruz" denildi.
Platform üyeleri tüm duyarlı kamuoyunu, yaşam savunucularını, İzmir halkını ve özellikle Çeşme halkını bu çığlığın duyulması için dayanışmaya ve mücadeleye omuz vermeye davet etti.
Çeşme Ekoloji Platformu'nun çağrısıyla İzmir'in Çeşme ilçesinde doğal ve kültürel mirasa yönelik yapılan zararlı uygulamalara karşı daha fazla sessiz kalmayacak gibi görünüyor. Aya Yorgi'de izinsiz kazı ve ağaç kıyımı gibi çevreye zarar veren eylemlere karşı dur demeye hazırlanan platform üyeleri, tüm halkı ve duyarlı vatandaşları bu mücadeleye katılmaya davet ediyor. Çeşme'nin doğal güzelliklerini korumak adına bir araya gelen platform üyeleri, çevrenin tahrip edilmesine ve deniz yaşamının tehdit altına alınmasına karşı mücadelelerine devam edeceklerini belirtiyorlar.