Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'da meydana gelen depremin ardından iletişimde yaşanan aksaklıklar üzerine harekete geçti. Bakan Uraloğlu, üç büyük GSM operatörüyle kritik bir toplantı yaparak, gelecekte benzer sorunların önüne geçmek için alınacak önlemleri masaya yatıracak. Özellikle sesli iletişimde yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve internet tabanlı uygulamaların daha etkin kullanılması hedefleniyor. Uraloğlu, mevcut eksikliklerin giderileceğini ve gerekli düzenlemelerin yapılacağını vurguladı. Bu toplantı, deprem gibi olağanüstü durumlarda iletişimin kesintisiz sağlanması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

ANKARA-BHA Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da meydana gelen depremlerin ardından yaşanan iletişim sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, üç büyük GSM operatörüyle İstanbul’da bir araya geleceklerini açıkladı. "Benzerinde bunu yaşamama adına neler yapmalıyız konusunu konuşmak üzere masaya oturacağız, bu anlamda da olması gerektiği halde olmayan eksikliklerle ilgili de gereğini yapacağız" diyen Uraloğlu, İstanbul’daki iletişim altyapısında yaşanan yoğunluk nedeniyle sesli iletişimde aksamalar olduğunu ancak internet tabanlı uygulamalarda sorun yaşanmadığını ifade etti. Uraloğlu, "Bilgilendirmeye çalışmış olmamıza rağmen iletişimin normal ses üzerinden yapılması yönelimi oldu. Esasında web tabanlı, internet tabanlı ve Whatsapp, Bip, Facetime gibi uygulamalarda hiçbir problem yaşanmadı. Ancak ilk etaptaki refleksle yaklaşık 15 dakikalık bölümde ciddi aksamalar olduğunu biz de tespit ettik" dedi. İstanbul’da yaşanan depremin ardından deniz yapılarında herhangi bir problem olmadığını belirten Uraloğlu, İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarında uçuşların kontrollü şekilde sürdüğünü, kara yolları ve köprülerde de herhangi bir sorun yaşanmadığını söyledi. Çamlıca Kulesi'nin ise tedbir amacıyla boşaltıldığını ancak yapısal bir sorun bulunmadığını aktardı. "GSM kuleleri çelikten inşa ediliyor" Deprem sırasında iletişimin kesilmemesi için alınan önlemlere de değinen Uraloğlu, GSM kulelerinin çelik konstrüksiyonla yapıldığını vurgulayarak, "İstanbul'da GSM alanında kullanılan kuleler deprem anında yıkılmaması için çelik olarak kuruldu. Öncelikle kamu arazilerine, sonra da müsait olan diğer arazilere kuruluyor" ifadelerini kullandı. 6 Şubat depremlerinde yaşanan iletişim sorunlarına da atıfta bulunan Uraloğlu, GSM operatörlerine verilen en büyük cezanın yeni yatırımların zorunlu hale getirilmesi olduğunu belirterek, "Hepimiz kriz anında sevdiklerimize ulaşalım istiyoruz, ama bir taraftan da bazı istasyonlarının sağlık endişesinden uzak olmasını istiyoruz, bu durumu optimize etmeye çalışıyoruz" diye konuştu. "Tavan fiyatlar aşılmadı" Uraloğlu, depremin ardından İstanbul’dan çıkmak isteyen vatandaşların hava yoluna yöneldiğini belirtti. Bu kapsamda bazı uçak bilet fiyatlarının arttığı yönündeki iddialara yanıt veren Uraloğlu, "Business koltuklar haricinde tavan ücret uygulamasının üzerinde hiç kimse bilet satamaz ve satmamıştır" dedi. THY ve Pegasus’un bilet ücretlerini 1750 TL’ye düşürdüğünü belirten Uraloğlu, “Biz, bu tür şeyleri gerektiğinde bedava da yaparız, çok net. Onun için fiyatların bir anda yükselmiş olmasıyla ilgili algı var, ama tavan fiyatlar asla geçilmedi” ifadelerini kullandı. Bakan, herhangi bir usulsüzlük tespiti halinde gerekenin yapılacağını da sözlerine ekledi.

Bakan Uraloğlu, GSM operatörleriyle yapacağı toplantıda deprem anında iletişimin kesilmemesi için alınacak tedbirleri görüşecek. GSM kulelerinin sağlamlığına dikkat çekilirken, 6 Şubat depremlerinde yaşanan sorunlar da göz önünde bulundurularak yeni yatırımların zorunlu hale getirilmesi gündemde. Ayrıca, deprem sonrası artan uçak bileti fiyatlarına da değinen Uraloğlu, tavan fiyat uygulamasının aşılamayacağını ve usulsüzlük tespiti halinde gerekli işlemlerin yapılacağını belirtti. Toplantının amacı, kriz anlarında vatandaşların sevdiklerine ulaşabilmesini sağlamak ve iletişim altyapısını güçlendirmek.