Ankara'dan Afetlere Hazırlık Hamlesi: Mansur Yavaş'tan Kritik Açıklamalar!
Ankara Büyükşehir Belediyesi, olası afetlere karşı hazırlıklarını hız kesmeden sürdürüyor. Başkan Mansur Yavaş'ın öncülüğünde kurulan Afet Eğitim ve Lojistik Merkezi, başkentin afetlere karşı dayanıklılığını artırmayı hedefliyor. Merkez, sadece Ankara için değil, İstanbul gibi büyük şehirler için de örnek teşkil edecek nitelikte. Yavaş, İstanbul depremi sonrası yaptığı açıklamalarla, afetlere karşı tedbirli olmanın hayati önem taşıdığını vurguladı. Bu önemli yatırım, Ankara'nın afet yönetimi konusundaki vizyonunu ortaya koyuyor.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, afetlere hızlı ve etkin müdahalede bulunulması amacıyla Esenboğa Havalimanı yanındaki 7 bin metrekarelik alan üzerine kurulan Afet Eğitim ve Lojistik Merkezi’ni basın mensuplarıyla birlikte gezdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), afetlere hazırlık, afet anında hızlı ve etkin müdahale ile afet sonrası iyileştirme süreçlerinde koordinasyon sağlamak amacıyla Afet Eğitim ve Lojistik Merkezi’ni hizmete açtı.
ABB Başkanı Mansur Yavaş, 7000 metrekare alan üzerine inşa edilen ve 83 bin 569 metrekare toplam alanıyla gelecekte “Afet Kampüsü” hâline getirilmesi planlanan merkezi ziyaret ederek basın mensuplarına tanıttı.
“BU HAZIRLIKLAR ÖZELLİKLE İSTANBUL AÇISINDAN ÇOK ÇOK ÖNEMLİ”
Merkezi gezdikten sonra işleyişi konusunda bilgilendirme yapan Yavaş İstanbul’da meydana gelen 6.2 şiddetindeki depreme işaret ederek “Tevafuk oldu. İstanbul'da dünkü yaşadığımız depremden sonra en azından bir farkındalık yaratmak açısından burayı göstermeyi uygun bulduk. Burada gördüğünüz gibi olası bir deprem ya da başka türlü afetlere karşı hazır bulunmak amacıyla böyle bir tesis kurduk. Çünkü ani bir durumda ekipleri çağırmak, sağda solda başka yerlerde bulunan ekipmanları toplamak, bir araya getirmek, sonra bunları yükleyip olay mahalline götürmek son derece zor” diye konuştu.
Bu zorlukları en son 6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinde yaşadıklarını ifade eden Yavaş, “İtfaiyemiz çok kısa zamanda hemen olay yerine intikal etti ama bir afet esnasında özellikle depremde, acil ihtiyaçların neler olduğu belli. Biz ona ilişkin hazırlıklarımızı tamamladık” dedi. Yavaş Afet Eğitim ve Lojistik Merkezi’nde aynı zamanda eğitim de verdiklerini belirterek, “Hem farkındalık yaratmak hem de afet esnasında yapılacak işlerle ilgili kendi personelimizi de eğitiyoruz. Bu arada Afet İşleri Dairemiz gönüllü gruplarla da sık sık toplantı yapmak suretiyle olabilecek bir afete karşı hazırlık yapıyor. Daha önce de bir vesileyle söylemiştim. Bu hazırlık hem kendi ilimiz olan başkentimiz olan Ankara ve yakın çevreler için ama özellikle İstanbul açısından çok çok önemli” ifadelerini kullandı.
“BİZE DÜŞEN AFET OLMADAN TEDBİR ALMAK”
Geçtiğimiz yıl dile getirdiği “İstanbul'daki olası bir depreme karşı hazırlık yapıyoruz” sözlerini hatırlatan Yavaş konuşmasına şöyle devam etti:
“Bize düşen afet olmadan bu tür tedbirleri alıp hazır olduğumuzu göstermek, hazır olmak ve en kısa zamanda müdahale etmek. İnşallah ne İstanbul'da ne ülkemizin bir başka yerinde olmaz ama olursa da neredeyse yarım saat, bir saat içerisinde bizim ekiplerimizin yola koyulacağı bir hazırlığı bugün burada oluşturmuş bulunuyoruz. Umuyorum bir farkındalık yaratır ve özellikle büyükşehirler ekipman yönünden çok güçlü. Onlar da bu şekilde bir hazırlık yapmak suretiyle, şu anda Türkiye'deki belki en aktif güç olan büyükşehirler afete müdahale konusunda aynı hazırlığı yapıp zararları en azından en aza indirirler diye düşünüyorum.”
“BÜYÜKŞEHİRLERİ DEVRE DIŞI BIRAKIRSANIZ ELİNİZ, AYAĞINIZ TUTULUR”
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yavaş “İstanbul'da yaşanan 6.2’lik depremin ardından AFAD toplantısı gerçekleştirildi. AFAD toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediyesinden kimsenin katılmamasını nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Tabii ki davet edilmesi lazım. Çünkü ben özellikle iddia ediyorum her konuşmamda; bugün Türkiye'de en çevik güç büyükşehirler. İstisnası yok. 30 büyükşehir. Çünkü buralarda İl Özel İdareleri’nin kalkması sonucu bütün ekipmanları büyükşehir belediyelerine verildi. Ve Türkiye'de şu anda Devlet Su İşleri ve Orman Bakanlığı haricinde büyük çapta iş makinesi ve aracı olan büyükşehirlerden başka hiçbir kurum yok. Dolayısıyla böyle durumlarda iş birliği yapılması hasarı ve zararı en aza indirecektir. Umuyorum bu uygulamalardan vazgeçerler çünkü belediyelerde kamunun bir parçası ve söylediğim gibi en dinamik ve en güçlü kuruluşlar. Bunları dışarıda bıraktığın zaman ben iddia ediyorum, kimse bir şey yapamaz. Yani özellikle büyük kentlerde büyükşehirleri devre dışı bırakırsanız eliniz ayağınız tutulur. Çünkü hiçbir kurumun aracı ekipmanı yok büyükşehirden başka.”
Yavaş, “İstanbul depreminden sonra Ankara’dan İstanbul'a yola çıkan bir araç oldu mu?” sorusuna ise “Talep olmadı. Talep olursa anında hemen gördüğünüz gibi hazırız. Hemen harekete geçebiliriz” yanıtını verdi.
AFET KAMPÜSÜ’NE DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Akyurt Balıkhisar Mahallesi’nde Esenboğa Havalimanı’nın hemen yanında 7 bin metrekare alana kurulan Afet Eğitim ve Lojistik Merkezi, afet öncesi, sırası ve sonrasında ihtiyaç duyulan lojistik desteği sağlamak, eğitimler vermek ve afetzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla faaliyet gösteriyor.
Merkezde, çadır, konteyner, mobil WC-duş, mobil çamaşırhane, görev kıyafetleri, tekstil ürünleri ve yaşamsal malzemelerin bulunduğu 1000 metrekare depolama alanı, 75’er kişilik 2 eğitim sınıfı, 200 konteyner WC, 8 mobil duş, 40 tekli duş, 60 demonte konteyner, forklift ve 200 adet de çadır bulunuyor. Ayrıca günde 30 bin kişiye yemek, 20 bin kişiye çorba hizmeti verebilecek 5 mobil mutfak ve 2 çorba dağıtım TIR’ı, mobil fırın ve mobil manav afet bölgelerinde sıcak ve sağlıklı yemek dağıtımı için hazır bekletiliyor.
En önde afet bölgesine yardıma koşan Ankara İtfaiyesi’nin ise 300 kişilik arama ve kurtarma personeli, 7 adet tam donanımlı arama kurtarma aracı, 7 adet K-9 arama ve kurtarma köpeği, 2 adet yaşam dorsesi, 4 adet karavanı ve 15 adet kinomatik çadırı bulunuyor.
Toplam 83 bin 569 metrekare alana sahip kampüsün, gelecekte “Afet Kampüsü” hâline getirilmesi planlanıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin hizmete açtığı Afet Eğitim ve Lojistik Merkezi, 7 bin metrekarelik bir alanda kurulmuş olup, afet öncesi, sırası ve sonrasında ihtiyaç duyulan her türlü lojistik desteği sağlamayı amaçlıyor. Merkezde, depolama alanları, eğitim sınıfları, konteyner WC'ler, mobil duşlar ve çadırlar gibi birçok donanım bulunuyor. Ayrıca, mobil mutfaklar ve fırınlar sayesinde afet bölgelerine sıcak yemek ve çorba dağıtımı yapılabilecek. Ankara İtfaiyesi'nin arama kurtarma ekipleri ve K-9 köpekleri de merkezin önemli bir parçası. Merkez, gelecekte 'Afet Kampüsü' haline getirilerek, afet yönetimi konusunda bir referans noktası olmayı hedefliyor.