2024-2026 Hayvancılık Destekleme Programı Toplamda 3 Yıllık Olarak Yürürlükte!
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024-2026 yıllarını kapsayan hayvancılık destekleme programını Resmî Gazete'de yayımlayarak hayata geçirdi. Yeni model üretim planlaması odaklı olarak hazırlandı ve işletmelere ek destekler sağlayacak. Bakan Yumaklı, programın amacının sürdürülebilir ve verimli üretim olduğunu vurguladı.
2024-2026 dönemini kapsayan hayvancılıkta yeni destekleme programı ile belirlenen kriterleri yerine getiren işletmelere ilave destekler sağlanacak. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu sayede üretimde verim ve kalitenin artırılmasına olanak tanınacağını söyledi.
ANKARA (İGFA) - Tarım ve Orman Bakanlığının “Planlı Üretim" kapsamında oluşturduğu yeni destekleme modelini içeren “2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar" Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakan İbrahim Yumaklı, yeni destekleme programı ile belirlenen kriterleri yerine getiren işletmelere ilave destekleme yapılacağını, bu sayede üretimde verim ve kalitenin arttırılmasının sağlanacağını bildirdi.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, bugünkü Resmî Gazete'de yayımlanan karara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yeni destekleme modelinin gıda arz güvenliği dikkate alınarak üretim planlaması ekseninde hazırlandığını ifade eden Yumaklı, hedeflerinin verimli, sürdürülebilir ve kalite bir üretim modeli olduğunu vurguladı.
Ülke ihtiyacının yurt içi üretimle karşılanmasını hedeflediklerinin altını çizen Yumaklı, “Bu kapsamda yerli gen kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi, kayıtların güncel tutulması ile üretim sürecinde yaşanan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticilerin korunmasını planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Yumaklı, bu amaç ve hedefler doğrultusunda, önceki yıllarda uygulanan destekleme programlarının daha etkin bir yapıya kavuşturularak 2024-2026 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturduklarına dikkati çekti.
Yeni destekleme programı ile belirlenen kriterleri yerine getiren işletmelere ilave destekleme yapılacağını dile getiren Yumaklı, ayrıca, hayvancılık işletmeleri içerisinde önemli bir paya sahip olan aile işletmelerine ilk defa ilave destek verildiğini ve kırsalda üretimin ana direği olan kadınlara ve geleceğimizin teminatı gençlere pozitif ayrımcılık yapıldığını vurguladı.
KARARA İLİŞKİN DETAYLARA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYABİLİRSİNİZ
Üreticilerin geleceğe dair planlamalarını yapabildiği, aile işletmelerinin güçlendirildiği ve yönlendirici kriterlerle verim artışının sağlandığı bir sistem hedeflediklerini belirten Bakan Yumaklı, temel hayvancılık desteklerinin yetiştiricilere bereketli olmasını diledi.
Üreticilerimizin gelecek yılları öngörebilmeleri için destek kararı ilk defa 3 yıllık olarak hazırlandığını kaydeden Bakan Yumaklı, "Birim destek tutarları her yıl yeniden belirlenecek. Destekleme tutarları katsayılar üzerinden belirlenerek performansa dayalı bir destekleme sistemi oluşturuldu. Yeni modelde yönlendirici ve verimliliği arttırıcı kriterleri sağlayanlar daha yüksek destek alacak, böylece verimli ve kaliteli üretim teşvik edilecek.
Hayvancılık işletmeleri içerisinde önemli bir paya sahip olan aile işletmeleri ilk defa ilave destek alacak. Kadın ve genç yetiştiricilere ilk defa pozitif ayrımcılık yapılarak temel desteğe ilave destek verilecek. Tarımsal amaçlı örgütlerin derecelendirilmesi kapsamında; Birinci Derece Tarımsal Amaçlı Örgütlerin üye/ortakları temel desteğe ilk defa ilave destek alacak. Önceden anaç hayvanlar için ödenen küçükbaş destekleri ilk defa kuzu ve oğlaklar için ödenecek" dedi.
Bakan Yumaklı, üretim planlamasının teşvik edilmesi kapsamında; süt ve besilik materyal üretim planlama bölgesi olarak belirlenen illerde doğan buzağı ve malaklar için temel desteğe yüzde 50, çiğ süt desteğinde ise süt üretim planlama bölgesi illerinde temel desteğe yüzde 40 ilave destekleme yapılacağını söyledi.
Karar kapsamında 2024 yılında buzağı ve malaklar için 1.000 TL/baş, kuzu ve oğlaklar için 200 TL/baş, arıcılık için 100 TL/kovan, ipekböceği için 1.000 TL/kg, besilik erkek sığır (karkas) için 500 TL/baş, tiftik üretimi için 80 TL/kg, temel destek tutarı belirlendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hayvancılık sektörüne yönelik başlattığı destekleme programı, üreticilere gelecek 3 yıl boyunca ekonomik açıdan güçlü bir destek sağlayacak. Bu program sayesinde yerli gen kaynakları korunacak, üretim sürecindeki maliyet artışları ve fiyat dalgalanmaları en aza indirilecek. Yumaklı'nın açıklamalarına göre, yeni destekleme modeli, kadınlara ve gençlere odaklanarak aile işletmelerine pozitif ayrımcılık yapacak. Üreticiler ve sektör temsilcileri ise bu programla verimli ve kaliteli bir üretim hedeflendiğini belirtiyorlar.