DOLAR 34.12 ₺
EURO 38.10 ₺
STERLIN 45.36 ₺
G.ALTIN 2,858.46 ₺
BTC 62,981.32 $
ETH 2,452.33 $
BİST 9,913.70

Ağustos Güneşinde Cilt Sağlığınız İçin Önemli İpuçları ve Uyarılar!

Sağlık 12
Yayınlama: 5 Ağustos 2024 Pazartesi 11:41 Kaynak: İGF Haber Ajansı

Ağustos sıcağında güneşin zararlı etkilerinden korunmanın önemi giderek artıyor. Uz. Dr. Füsun Bilgin Karahallı'nın verdiği bilgilere göre, güneş ışınları cilt üzerinde kızarıklık, yanık, kırışıklıklar ve hatta cilt kanseri gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Karahallı, güneşten korunmanın en etkili yollarını anlatarak, güneşe çıkarken dikkat edilmesi gereken noktalara ışık tuttu.

Ağustos Güneşinde Cilt Sağlığınız İçin Önemli İpuçları ve Uyarılar!

Cilt sağlığınız için Ağustos güneşine karşı önlem alın! Uzmanlar, güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmanın ve güneş koruyucu ürünlerin kullanımının önemini vurguluyor. Ağustos sıcağında sağlıklı ve güvenli bir cilt için alınacak önlemler haberimizde!

Ağustos sıcağında güneş kendini daha fazla gösterirken, zararlı ışınlarına çok fazla maruz kalmak ciltte önemli hasarlara neden oluyor. Bu hasar; kızarıklık, yanık, kırışıklıklar ve hatta cilt kanseri gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

İSTANBUL (İGFA) -Özellikle yaz aylarında UV ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmak ve güneş koruyucu kullanılması gerekiyor.

Uz. Dr. Füsun Bilgin Karahallı, güneş ışınlarının olumlu ve olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi.

Ultraviyole ışınlarının insan sağlığı ve deri üzerinde çok önemli etkileri bulunduğunu kaydeden Dr. Karahallı, "En önemlisi D vitamini sentezidir. Mart ve ekim ayları arası D vitamini açısından en etkili dönemdir. Bu aylarda özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saat 11:00 ve 15:00 arası D vitamini için en uygun saatlerdir. Ancak güneşin olumsuz etkilerini göz önüne alırsak, sadece 10 -15 dk. diz ve dirsek altı bölgelerinin güneşlendirilmesi yeterli olmaktadır" dedi.

Karahallı, güneş ışınlarının olumsuz etkileri arasında güneş yanığı, cilt kuruluğu, dehidrasyon, cilt yaşlanması (kırışıklıklar, lekeler) ve cilt kanseri yer aldığını kaydetti. 

GÜNEŞTEN EN ETKİLİ ŞEKİLDE NASIL KORUNMALIYIZ?

"Gölgede durmak güneşten direk gelen UV'yi engellese de gökyüzünde dağılan UV'ye engel değildir" diyen Dr. Karahallı, "Pencereler UVB'yi etkili bir şekilde filtrelese de UVA'yı geçirir. Giysiler güneşten korumada güneş kremlerine göre daha güvenilirdir. Derinin hangi bölgelerinin korunduğu açıkça görülebilir ve giysiler ıslanmadığı sürece zamanla koruma miktarı azalmaz. Güneş koruyucu kremler deriye ulaşan UV ışınlarını emen, yansıtan ajanlardır. Krem, jel, losyon, sprey şeklinde olabilir. SPF ile ifade edilen çeşitli derecelerde güneş koruma faktörleri içerirler. Etki mekanizmalarına göre inorganik (fiziksel) ve organik (kimyasal) güneş koruyucular olarak ikiye ayrılır. Fiziksel güneş koruyucular deride bariyer oluşturup UV ışınlarını yansıtarak etki gösterirler. Çinko oksit, titanyum dioksit, demir oksit gibi maddeler içerirler.  Kimyasal güneş koruyucular, UV ışınlarını absorbe ederek etki gösterirler bu yüzden fotoallerjik reaksiyonlara neden olabilirler. PABA türevleri, sinnamad esterleri, salisilat esterleri, benzofenonlar bu gruptandır" diye konuştu.

Ağustos ayında güneşin cilt üzerindeki olası etkilerinden korunmak için güneş kremleri ve doğru korunma uygulamaları hayati önem taşıyor. Uz. Dr. Füsun Bilgin Karahallı'nın açıklamaları, güneşin olumlu ve olumsuz etkileri hakkında dikkat çekerken, güneşten korunmanın önemini bir kez daha vurguluyor. Cilt sağlığınızı riske atmamak ve güneşin zararlı etkilerinden uzak durmak için güneşe çıkmadan önce mutlaka koruyucu önlemleri almayı unutmayın.

BENZER HABER